Nils Ušakovs Latvijas neatkarības atjaunošanas laikā kļuvis par rīdzinieku visatzinīgāk novērtēto pilsētas galvu. Par spīti tam, ka nav izpildījis to, ko solīja, uz amatu startējot, toties vietā ir piedāvājis ko citu, kas izrādījies tīkams ļoti lielai vēlētāju daļai.

Saskaņas centrs savā jaunajā priekšvēlēšanu kampaņā, ko Ušakovs rīko kopā ar Andra Amerika partiju Gods kalpot Rīgai, atskatoties uz paveikto, tagad lepojas ar kaut ko, kas bijis rīdzinieku īpaši novērtēts, – tās ir bezmaksas sabiedriskā transporta biļetes, ko vispirms saņēma visi Rīgas nestrādājošie pensionāri. Pirms 4 gadiem tas nebija iekļauts saskaņiešu programmā. Toties tad tur bija solījumi likvidēt bērnudārzu un dzīvokļu rindas. Tas gan nav izdevies. Ušakova kritiķu biežāk minētie iemesli – vai nu īsti nav bijis politiskās gribas, vai pietrūcis naudas, jo lielu daļu budžeta nācies iztērēt, ieviešot bezmaksas braukšanu.

Bez maksas brauc nestrādājošie pensionāri, invalīdi, skolēni un sniegputeņa dienās arī autovadītāji – liela daļa pateicībā gatavi balsot par to, lai Ušakovs paliek mēra krēslā arī turpmāk. No otras puses – tik dāsna sabiedriskā transporta subsidēšana pēdējā gada laikā vien jau sniedzas pāri 60 miljoniem latu, jo galu galā par visu, kas ir bezmaksas, kādam tomēr ir jāsamaksā. Bez tam, kad krīzes dēļ valdība vairs nefinansēja dzīvokļu pabalstus, Rīgas dome tos turpināja maksāt un citus pabalstus vēl pieaudzēja. Dome nolēma arī saglabāt 1. slimnīcu, no kuras valdība atteicās un kas tagad veiksmīgi darbojas.

Taču, tā tērējoties, ir «noēsts» gandrīz viss, ko Rīga bija iekrājusi treknajos gados, un Rīgas budžetā šogad var sagaidīt jau ap 54 miljonus latu lielu caurumu.

Tieši pēdējā priekšvēlēšanu gadā Ušakova dome ir tērējusies visvērienīgāk, vēl iepriekš arī aizņēmusies naudu lielajiem projektiem, piemēram, Dienvidu tilta pabeigšanai, un turpmākajos gados rīdziniekiem būs jānosedz visai smaga parādu nasta. Savā jaunajā programmā Ušakovs ar Ameriku sola turpināt visu līdz šim iesākto, saglabāt visus līdzšinējos sociālos tēriņus, atkal censties likvidēt bērnudārzu rindu. Papildus vēl ambiciozi plāni ielu, promenāžu, siltumtrašu un ēku izbūvei un renovācijai.

Ušakova sāncenši 10 ballu skalā līdzšinējo domes darbu kopumā vērtē kā «gandrīz labu»:

ARMANDS KRAUZE, Rīgas mēra amata kandidāts (Latvijas Zemnieku savienība): Kopumā, jā, es varu vērtēt ar atzīmi 7.

INGA ANTĀNE, Rīgas mēra amata kandidāte (Reformu partija): 7 skaitās labi laikam 10 ballu sistēmā, bet uz to nevar apstāties.

BAIBA BROKA, Rīgas mēra amata kandidāte (Nacionālā apvienība):

Tās bija 6 balles. Šeit laikam jāizsaka zināms kompliments, jo tā celt savu popularitāti, kā ir mācējis pašreizējais mērs, manuprāt, līdz šim nav mācējis neviens, it īpaši, ja tas notiek uz rīdzinieku naudas rēķina un tas, protams, ir sasniedzis rezultātu.

GUNTIS BELĒVIČS, Rīgas mēra amata kandidāts (Zaļā partija):

Pēc 10 ballu sistēmas es dotu apmēram 6 punkti. Tas ir pēc 5 ballu sistēmas tāds knaps trijnieks. Un pozitīva attieksme ir faktiski tāpēc, ka Ušakova kungs māk brīnišķīgi komunicēt ar sabiedrību. Tā ir ļoti nopietna lieta, ko viņš pārvalda. Ja tu gribi būt labs pilsētas galva, tev ir jāmāk arī sarunāties ar rīdziniekiem, un Ušakova kungs to pārvalda.

SARMĪTE ĒLERTE, Rīgas mēra amata kandidāte (Vienotība):

Es dotu 4, tā iemesla dēļ, ka Rīga nav bankrotējusi. Rīga ir veikusi ikdienišķos darbus, kādi ir jādara katrai pašvaldībai – jāremontē, jāuztur, jāpalīdz cilvēkiem. Taču kāpēc tikai 4 – tāpēc, ka Rīga nav domājusi un nav ieguldījusi attīstībā – vienalga, vai mēs runājam par ražošanas attīstību, vai jebkuras jomas tādu ilgtermiņa domāšanu.

Ušakova konkurenti pašreizējai Rīgas domei pārmet gan pārlieko draudzību ar saviem politiskajiem partneriem Kremlī, padomju Uzvaras svētku popularizēšanu, gan nesaimnieciskumu, kas palielinājis, piemēram, maksu par siltumu, arī dažādu projektu mākslīgi sadārdzinātās izmaksas, kas norāda uz korupciju.

BROKA: Ir atstāta novārtā visa infrastruktūra, ielu uzturēšana, kas ir ārkārtīgi svarīga.

KRAUZE: Jo ilgāk Rīgas domē esošie būs pie varas, jo lielāki riski veidosies saistībā ar interešu konfliktiem.

ĒLERTE: Vienotības piedāvājums atšķiras ar to, ka tas piedāvā ilgtermiņa risinājumus un arī tos ļoti konkrētos taktiskos rīkus, vai tā būtu mājokļu siltināšana, izglītība vai tās pašas bedres, lai šīs problēmas novērstu un lai Rīga attīstītos.

Vēl Vienotība, bet jo īpaši Nacionālā apvienība savā programmā uzsver latviskuma stiprināšanu, kas līdz šim cietusi un ko nevar aizstāt ar to vien, ka ironiskā kārtā tieši Ušakovs bijis tas, kurš iedibinājis rīdzinieku atzinīgi novērtēto kopīgo Līgo svētku svinēšanu krastmalā.

BROKA: Ja Rīgas dome kā Latvijas kā nacionālas valsts galvaspilsēta organizē par saviem līdzekļiem kaut vai Rīgas pilsētas svētkus, tad, man liekas, ka nav piemērota kulminācijas koncertā izvēle aicināt Krievijas popgrupu. Man liekas, ka tie ir svētki, kuros mums ir jābūt lepniem par to, kādi ir mūsu sasniegumi.

Zaļā partija par vissvarīgāko uzskata ekoloģiskas bezmaksas pārtikas pieejamību visiem un bezmaksas ekoloģiskas pusdienas skolās un bērnudārzos, tāpēc arī kampaņas laikā zaļie dala vēlētājiem palielināmos stiklus ar partijas simboliku, lai katrs, iepērkoties veikalā, var izlasīt, kas rakstīts uz produktu iepakojuma nodrukātajos kaitīgo e-vielu sarakstos.

Reformu partija īpaši sola rūpēties par uzņēmējiem un ieviest kontroli pār domes tēriņiem, arī pār brīvostu, kuras valdē atrazdamies, Ušakovs gada laikā savai mēra algai piepelnījis vēl klāt ap 35 tūkstošus latu, bet nav pamanījis Valsts kontroles un Pasaules Bankas norādes, ka naudas plūsma brīvostā nav caurskatāma, bet investoru izvēle – nesaprotama un, to likvidējot, brīvosta varētu nest rīdziniekiem daudz vairāk labuma.

ANTĀNE: Mēs par to cīnāmies, smagi mums iet, bet mēs netaisāmies padoties. Es domāju, ka mēs to visu sakārtosim. Mums ir arī šobrīd Pasaules Bankas pētījums. Labi – neticiet Reformu partijai, bet ticiet Pasaules Bankai – kā savādāk? Par brīvostu – tur ir pamatīgs potenciāls iekšā, bet kā viņš šobrīd tiek apsaimniekots? Nu – vēl atļaut tādā stilā turpināt, es domāju, mums būs jāsāk domāt, vai nav jāklapē ciet tā bodīte.

Zemnieku savienība īpašu vērību sola pievērst tam, lai iesaistītu dzīvē un darbā cilvēkus ar īpašām vajadzībām un panāktu, lai vispār vairāk ļaužu deklarētos Rīgā, tā papildinot galvaspilsētas kasi.

KRAUZE: Līdz šim bieži ir, ka es esmu deklarējies kaut kur ārpus Rīgas, tas man ir izdevīgi, jo, piemēram, autoapdrošināšana lētāka (..) tad, kad ir laiks, kad ar bērniem jāiet uz bērnudārzu, tad, protams, es piedeklarējos Rīgā un pēc tam pēc kāda laika varu deklarēties atpakaļ, jo man svarīgāk ir ietaupīt uz šo autoapdrošināšanu, nekā palikt deklarētam Rīgā, jo bērns jau bērnudārzā ir ticis un ārā jau neizmetīs!

Uz jautājumu, ko rīdzinieki visvairāk gaida no jaunās domes, Vienotības Ēlerte atbild, ka siltus mājokļus, Reformu partijas Antāne – ka darbavietas, Nacionālās apvienības Broka – ka mazākus komunālos rēķinus, Zemnieku savienības Krauze – ka sakoptu vidi, bet Zaļās partijas Belēvičs – vienkārši labu dzīvi.

BELĒVIČS: Pašvaldības uzdevums ir rūpēties par cilvēku no šūpuļa līdz kapu kalniņam, un mēs gribētu, lai tā atstarpe starp šiem dzīvē ļoti svarīgajiem notikumiem būtu pēc iespējas garāka un pēc iespējas labāk pavadīta!

Apskatot sešu lielāko partiju programmas Rīgai, populārākie solījumi ir – samazināt komunālos rēķinus, atbalstīt ģimenes, uzņēmējus un darbavietu radīšanu, rūpēties par kultūras nozari, attīstīt veloceliņus. Neviena partija neplāno atcelt bezmaksas braukšanu sabiedriskajā transportā, bet bezmaksas pasažieru loku vēl palielināt. Šai jomā visdevīgākā ir Zaļā partija, kas sola vizināt bez maksas pilnīgi visus. Bet Vienotība ierosina bezmaksas braukšanai paredzēto naudu rīdziniekiem pēc pašu izvēles ļaut izmantot, apmaksājot ne tikai transporta, bet arī citus pakalpojumus. Uz jautājumu, kur ņems naudu, partijas ir vienprātīgas – esot aprēķināts, ka varēs iekļauties esošajā Rīgas budžetā, vienkārši to izlietojot saimnieciskāk.

Avots: tvnet.lv, 26.05.2013