Uzņēmējs un politiķis Guntis Belēvičs (LZP) rīdziniekiem izplatījis divus – maija un jūnija – “Dr. Belēviča avīzes” izdevumus, kuros latviešu un krievu valodā cita starpā skaidrotas problēmas, kādas var radīt ASV un Eiropas Savienības (ES) Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības nolīgums (TTIP). Viņš arī aicina bērniem dot dabisku, veselīgu un tīru ekoloģisku pārtiku.

03. Jūnijs 2014 08:18

dsc_0050_1

 FOTO: Laura Strazdiņa, FOCUS.LV

Belēvičs, jautāts, vai avīzes nav drukātas, lai vairotu viņa atpazīstamību pirms 12.Saeimas vēlēšanām, atbildēja, ka izdevumos nav izteikts aicinājums par kādu balsot vai nebalsot. Uzņēmējs gribējis izdevumus izplatīt pirms Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, taču atturējies to darīt, jo Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs uzskatījis, ka tā būs priekšvēlēšanu aģitācija, neraugoties uz to, ka Belēvičs EP vēlēšanās nekandidēja.

Politiķis nedz noliedz, nedz apstiprina to, ka piedalīsies rudenī gaidāmajās Saeimas vēlēšanās. Taču viņš pieļauj šādu iespēju, ja Zaļo un zemnieku savienības priekšvēlēšanu programmā tiks uzsvērta dabīgas pārtikas nodrošināšana bērniem.

”Dr. Belēviča avīzes” izdevumos teikts, ka pret TTIP iebilst bioloģiski tīras pārtikas audzētāji Eiropā un Latvijā vēl ir iespēja šādu pārtiku nopirkt. Savukārt ASV prasības pret produktu marķēšanu ir krietni vaļīgākas, un šajās valstīs ir agresīvs tirgus, kas orientēts tikai uz maksimāli lielāku peļņu. Piemēram, lopi tiek audzēti rūpnieciski, “piepumpējot”” tos ar antibiotikām un augšanas hormoniem, kas Eiropā nav atļauts. Belēvičs norāda, ka TTIP sekas būs tādas, ka bērni patērēs kaitīgu pārtiku, nodarot kaitējumu savai veselībai.

Viņš pauda, ka avīzes katram izdevumam bijis 360 000 eksemplāru metiens, un šie materiāli izplatīti Rīgā. To veicis Belēviča uzņēmums SIA “Zemitāni” par saviem, tātad paša politiķa līdzekļiem. Viņš gan neatklāj, par kādu summu tas darīts, jo tas esot komercnoslēpums.

Belēvičs aģentūrai LETA skaidroja, ka gadījumā, ja viņš pieņems lēmumu par balotēšanos Saeimas vēlēšanās, tad, visticamāk, tas notiks no Rīgas vēlēšanu apgabala.

Viņš kritiski novērtēja žurnālistus, kuri pienācīgi neinformē sabiedrību par tik nozīmīgu jautājumu kā TTIP. Līdz ar to Belēvičam esot nācies pašam izplatīt informāciju. Belēvičs no Bavārijas žurnālistu sniegtās informācijas uzzinājis, ka Eiropas Komisija norādījusi dalībvalstīm, ka, ja mediji ziņo par šo nolīgumu, tad tas jādara pozitīvā gaismā.

Jau vēstīts, ka maijā ASV, Ārlingtonā, norisinājās piektā ES-ASV TTIP sarunu kārta, kurā puses vienojās par četru nolīguma sadaļu sagatavošanu – tirdzniecības tehniskās barjeras, konkurētspēja, valsts strīdu izšķiršana un mazie un vidējie komersanti.

Sagaidāms, ka nākamās sarunu kārtas laikā, kas plānota jau šā gada jūlijā, puses vienosies par vēl divām nolīguma teksta sadaļām – ilgtspējīga attīstība, kā arī nodarbinātība un vide.

 

LETA