Gaidot pašvaldību vēlēšanas, portāls Diena.lv piedāvā rubriku – Atbild Rīgas mēra amata kanditāti. Katru nedēļu lasītājiem būs iespēja uzzināt visu Rīgas mēru amata kandidātu atbildes uz vairākiem būtiskiem jautājumiem.

Kā cīnīsieties ar nelegālo sabiedrisko transportu?

Mareks Zeltiņš (Vienoti Latvijai): “Izmantojot esošos resursus, kas ir biļešu kontrolieri, video novērošanas sistēmas, kā arī plānojam sekmējot iedzīvotāju iesaistīšanos nelegālā sabiedriskā transporta identificēšanā. Jāizveido strādājoša administratīvo sodu sistēma, kas atturētu pārvadātājus no iesaistīties šādā biznesā. Jāievieš pasažieru “uzticības tālrunis”, lai varētu ērti ziņot par taksometru vai mikroautobusu vadītāju pieļautajiem pārkāpumiem. Nepieciešams veikt izglītojošas kampaņas, lai pasažierus informētu par savām tiesībām izmantojot taksometru un mikroautobusu pakalpojumus.”

Atbild Inga Antāne (Reformu partija): “Pirmkārt, ar pastiprinātu kontroli un sodiem. Otrkārt, pilnveidojot un uzlabojot pilsētas sabiedriskā transporta sistēmu. Tajā nepieciešami daudz uzlabojumi, padarot to ērtāku un plašāku.”

Atbild Sarmīte Ēlerte (Vienotība): “Būtiski uzlabosim Rīgas domes Satiksmes departamenta kontroles dienesta darbu. Tas, ka šis darbs nav apmierinošs, liecina 2012.gadā KNAB ierosinātā krimināllieta par kukuļņemšanu saistībā ar pārvadājumu kontroles neveikšanu.”

Atbild Nils Ušakovs (Saskaņas centrs): “Cīnīties pret nelegālajiem pārvadājumiem galvenokārt ir valsts tiesībsargājošo struktūru uzdevums. Rīgas dome regulāri informē VID un Ekonomikas policiju par konstatētajiem pārkāpumiem. Situāciju arī sarežģī tas, ka valsts izsniedz licences neregulāru pārvadājumu veikšanai un tas apgrūtina kontroli no pašvaldības puses. Tādēļ pašvaldība aicinājusi valsts struktūras precizēt normatīvos aktus, kas ļautu efektīvāk cīnīties ar šādiem pārvadātājiem.”

Atbild Guntis Belēvičs (Latvijas zaļā partija)
: “Kad Rīgas sabiedriskais transports būs par velti, nelegālais izzudīs pats no sevis.”

Atbild Baiba Broka (Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK): “Rīgas pašvaldības policija sadarbībā ar valsts policiju šo problēmu var atrisināt nedēļas laikā.”

Atbild Armands Krauze (Latvijas zemnieku savienība): “Bezmaksas sabiedriskā transporta ieviešana Rīgā deklarētiem iedzīvotājiem ir labākais veids.”

Avots: diena.lv, 20.05.2013