Tuvojoties pašvaldību vēlēšanām, Rīgas domes deputātu un mēra amata kandidāti kļuvuši aktīvāki arī sociālajos tīklos, un, apzinoties to popularitāti, vēlēšanu dalībnieku komunikācijā arī mikroblogošanas vietnē “twitter” liela daļa uzmanības veltīta darāmajam pašvaldībās, liecina portāla “politweet.lv” apkopotā stastistika.

“Politweet.lv”, ko veidojis uzņēmums “Metrigen” sadarbībā ar ziņu aģentūru
“Leta”, atspoguļo piecu uz Rīgas domi kandidējošu politisko spēku –  SC/GKR, “Vienotības”, Reformu partijas, Nacionālās apvienības un Latvijas Zaļās patijas un tās kandidātu “Twitter” kontu aktivitāti kopš 23.aprīļa.

Esošo un nākamo iespējamo politiķu “Twitter” komunikācijai seko arī aizvien vairāk cilvēku.

Tvītojošākais kandidāts – ‘zaļais’ Belēvičs

Nepārspēts līderis komunikācijā un aģitēšanā “twitter” vidē ir Latvijas Zaļās partijas mēra amata kandidāts Guntis Belēvičs, kurš laikā no 23.aprīļa līdz 15.maijam ierakstījis 913 tvītus. Nākamais aktīvākais ir “”Vienotības” saraksta deputāta amata kandidāts Guntis Stirna ar 459 tvītiem, NA saraksta kandidāts Imārs Kiršbaums ar 413 tvītiem, Olafs Pulks (V) ar 392 tvītiem un SC/GKR saraksta kandidāts Ivo Kiršblats ar 303 tvītiem.

Belēvičs portālam “Delfi” atzina, ka tvīto ne tikai par tematiem, kas saistīti ar pašvaldību vēlēšanām.

“Maniem sekotājiem tviterī ir zināms, ka es aktīvi tvītoju par dažādiem, ne tikai ar pašvaldību vēlēšanām saistītiem tematiem. [..] Protams, man tas ir iepaticies. Uzskatu to par ļoti progresīvu un efektīvu veidu, kā darīt zināmas savas idejas un atziņas citiem, kā arī pašam visātrākajā veidā iegūt ziņas un sekot citu personu un personību ideju attīstībai. Tūliņ pēc pašvaldību vēlēšanām plānoju apgūt “Facebook“, norādīja Belēvičs.

Viņš gan atzina, ka nebūt ne visi tvīti sasniedz savu adresātu uzreiz.

“Tajā pat laikā visi zina, kur tos atrast. Man tviteris ir sava veida dienasgrāmata,” viņš pauda.

Aktīvāko Rīgas domes kandidātu – tvītotāju pieciniekā iekļuvušais “Vienotības” Rīgas domes frakcijas vadītājs Olafs Pulks portālam “Delfi” teica, ka šo mikroblogošanas vietni lieto jau vairākus gadus. Tuvojošās vēlēšanas ir ietekmējušas viņa “twitter” kontā lasāmo vēstījumu tematiku, taču nav palielinājušas ziņojumu skaitu un aktivitāti.

“Uzskatu, ka pašvaldību vēlēšanas ir šajā laikā valstī un politikā svarīgākais notikums, tāpēc izmantoju tviteri gan viedokļa paušanai, gan jaunumu uzzināšanai. Tāpat cenšos arī atbildēt uz visiem man uzdotajiem jautājumiem, ko pamanu tviterī,” pastāstīja Pulks, kurš piebilda – savu tvitera kontu noteikti neatstās novārtā arī pēc vēlēšanām.

Savukārt Nacionālās apvienības (NA) Rīgas saraksta kandidāts Imārs Kiršbaums pastāstīja, ka viņam tviterī patīk gan uzzināt jaunumus, gan retvītot citu cilvēku paustos viedokļus par aktualitātēm politikā gan pašvaldībās, gan valstī kopumā. Tāpat arī iesaistīties diskusijās ar citiem tvitera lietotājiem.

“Twitter” lietoju un lietošu vienmēr, domājot par tālāko un meklējot domubiedrus,” teica Kiršbaums.

Visvairāk sekotāju – Nilam Ušakovam

Skatot, cik daudz sekotāju ir dažādiem Rīgas domes deputāta amata kandidātiem, redzams, ka ar lielu atrāvienu visvairāk lasītāju ir pašreizējā Rīgas mēra Nila Ušakova “twitter” kontam. Savu sīvāko pretinieci Sarmīti Ēlerti “Twitter” sekotāju skaita ziņā apsteidzis pat četras reizes, liecina “Politweet.lv” apkopotā statistika.Ušakova kontam tviterī seko 25 230 lietotāju, bet “Vienotības” saraksta pirmajam numuram Sarmītei Ēlertei – 5485. Šī topa trešajā vietā ir Latvijas Zaļās partijas saraksta kandidāts, uzņēmējs Valdis Kalnozols ar 4957 sekotājiem, ceturtais lasītākais deputāta kandidāts ir Pēteris Viņķelis ar 4031 sekotāju, bet piektajā vietā ir SC/GKR saraksta kandidāts Ivo Kiršblats ar 3404 sekotājiem.

Kuplākais lasītāju pulks – SC/GKR un ‘Vienotības’ kandidātiem

Sekotāju pulcēšana Rīgas domes kandidātiem vislabāk veikusies apvienotā SC/GKR saraksta kandidātiem. Taču lauvas tiesu no šo sekotāju skaita savācis Ušakovs.SC/GKR Rīgas listes kandidātiem ir kopumā 32 570 sekotāji, “Vienotības” kandidātiem – 24 760 sekotāji, Nacionālās apvienības kandidātu tvītus lasa no 23 010 kontiem, Latvijas Zaļās partijas kandidātiem ir kopumā 8954 sekotāji, bet Reformu partijas Rīgas saraksta kandidātiem – 4067 sekotāji.

Visvairāk tvītu – ar NA saistītajos kontos

Kopš partiju sarakstu publicēšanas 22.aprīlī visvairāk tvītu uzskaitīts ar Nacionālo apvienību (NA) saistītajos kontos.Aktīvākās partijas pēc tvītu skaita ir NA ar 2779 čivinājumiem, “Vienotība” – ar 2059, Latvijas Zaļā partija ar 1438 tvītiem, SC/GKR – ar 515, bet Reformu partija – ar 462 tvītiem.

Avots: delfi.lv, 22.05.2013