Pilsētas vidē dažādas darbības ierobežo vai aizliedz likums. Lūgti nosaukt vienu ierobežojumu, ko Rīgā varētu pārskatīt/atcelt, kā arī kādu apstākli, ko ar aizlieguma/ierobežojuma palīdzību būtu nepieciešams izskaust, mēra amata kandidāti sniedza dažādas atbildes.

NA mēra amata kandidāte Baiba Broka pauda, ka Vecrīgā būtu jāierobežo pārgalvīga velorikšu pārvietošanās gan pa ielām, gan, piemēram, pa Līvu laukumu, kas apdraud gājēju drošību.

Savukārt “Vienotības” Rīgas saraksta līdere Sarmīte Ēlerte aicinātu atļaut automašīnām pagriezienu pa labi pie luksofora sarkanās gaismas daudzos krustojumos, kuros tiks uzstādītas “zaļās bultas”, savukārt aizliegtu pilsētas iestādēs, pieņemot darbā, pieprasīt krievu valodas zināšanas.

Broka un LZS Rīgas mēra amata kandidāts Armands Krauze parūpētos, lai pašvaldība cilvēkiem sēdēt zālājos arī centra parkos. NA Rīgas mēra kandidāte uzskata, ka nebūtu aizliedzams apsēsties zālājā parka zonā, ja tiek nodrošināta tīrība, protams, respektējot stādījumus un puķu dobes.”Saskaņas centrs” līderis un esošais Rīgas mērs Nils Ušakovs sadarbībā ar CSDD sola meklēt risinājumus, lai sāktu iezīmēt veloceliņus uz  pilsētas ielām, kur to ļauj satiksmes drošība. Šogad sāksim ar trīs ielām pilsētas centrā – Elizabetes, Lāčplēša un Dzirnavu, nākamgad attiecīgi marķēsim arī galvenās ielas mikrorajonos.

“Kas attiecas uz vēlamiem ierobežojumiem, būtu nepieciešams normatīvajos aktos stingrāk vērsties pret tiem iedzīvotājiem, kas bezatbildīgi izturas pret dzīvniekiem. Gan tiem, kas pamet savu dzīvnieku, gan tiem, kas nevīžo savākt to, kas paliek pēc suņa pastaigas zālājā vai uz trotuāra,” sola Ušakovs.

RP Rīgas mēra kandidāte Inga Antāne norāda, ka viena no problēmām, kas satrauc rīdziniekus un namu apsaimniekotājus, ir namu un žogu apzīmēšana, – grafiti un uzraksti. “Ir skaidrs, ka to nav iespējams pilnībā izskaust, bet sakārtot var. Ir pilsētas industriālās teritorijas, kurās mēs varam ļaut šiem cilvēkiem zīmēt, – izpaust savas emocijas un māksliniecisko garu. Tādējādi varam defektu pārvērst par efektu. Arī citu Eiropas pilsētu prakse liecina, ka ir pilsētas zonas, kuras ir atvērtas grafiti māksliniekiem,” paudusi Antāne.

LZP Rīgas saraksta vadītājs Guntis Belēvičs uzskata, ka Rīgā netiek būvēta plaša veloinfrastruktūra, aizbildinoties, ka normatīvie akti nepieļauj veidot velojoslas. Šī situācija tiks radikāli mainīta, tai skaitā – pārplānojot auto stāvvietas ielu malās – lai Rīga kļūtu par velosipēdistiem draudzīgu pilsētu. Tāpat Belēvičs rūpēšoties, lai ierobežotu pārtikas lielveikalu darbu svētdienās, tādējādi veicinot mazo veikalu un tirdziņu darbību, īpaši – zemnieku ekoloģiski audzētas pārtikas noietu.

“Patēriņa kultūra mainīsies par labu veselībai un saprātīgam pirkumu daudzumam. Kā blakusefekts – augs kultūras pasākumu apmeklētība, ģimenēm būs vairāk iespēju pavadīt laiku kvalitatīvi,” viņš teica.

Avots: delfi.lv, 14.05.2013