Rīga, 23.apr., LETA. Uzņēmēji vēlētos sagaidīt no ierēdņiem pretimnākošāku attieksmi, tāpēc Rīgas mēra amata kandidātiem būtu jādomā, kā to veicināt, šodien Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) rīkotajā Rīgas mēra amata kandidātu diskusijā norādīja padomes loceklis Normunds Bergs.

“Latvija ir stratēģiju lielvalsts – mums ir ap 1500 stratēģiskas nozīmes dokumentu, tāpēc jāsaprot biznesa skeptiskā attieksme pret tiem. Reālā dzīve ir nevis stratēģijās, likumos un noteikumos, bet pie reālā cilvēka, ko ir grūti iekļaut noteikumos,” sacīja Bergs, norādot, ka pašvaldībai būtu jāmeklē ceļš, kā politiskos uzstādījumus dabūt “lejā, pie lodziņa”, lai klerks vai ierēdnis, pie kura uzņēmējs vēršas pēc pakalpojuma vai palīdzības, būtu nevis pārbaudošs, kontrolējošs un sodošs, bet palīdzošs.

Rīgas mēra amata kandidāti pauda viedokli, ka vispirms nepieciešama precīza vīzija, kādu pašvaldība vēlas redzēt ierēdni, tad šī nostāja jāskaidro darbiniekiem, un vairāki pretendenti atzina, ka tos, kam ar attieksmi ir problēmas, būtu jāatlaiž.

Nacionālās apvienības “Visu Latvijai”-“Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK izvirzītā mēra amata kandidāte Baiba Broka pauda viedokli, ka tas ir ilgstošs, mērķtiecīgs darbs ar personālu, darbinieku profesionālās kvalifikācijas celšana un pašvaldības vīzijas skaidrošana, lai ierēdņu darbs nodrošinātu proaktīvu palīdzību, nevis tiktu regulāri izmantotie maksimālie termiņi atbildēm.

Pašreizējais Rīgas mērs, kurš uz domes priekšsēdētāja krēslu pretendēs arī nākamajās pašvaldības vēlēšanās, Nils Ušakovs (SC) norādīja: “Svarīgi saprast, ka ierēdņi ir tie paši rīdzinieki, ne no citas planētas. Mēs izmantojam to pašu, ko darba tirgus piedāvā visiem pārējiem.” Viņaprāt, attieksmes maiņu varētu veicināt ar konsekventu un ilgstošu darbu ar cilvēkiem – tos, kas nevēlas mainīt savu darba stilu, atlaist, bet tiem, kas vēlas strādāt un attīstīties, palielināt atalgojumu.

Par neatsaucīgu ierēdņu atlaišanu iestājās arī Latvijas Zemnieku savienības (LZS) mēra amata kandidāts Armands Krauze. Viņš piekrita, ka pašvaldības iestādēm jāmaina attieksme no represīvas uz pretimnākošu, bet no ierēdņiem, kas to nesaprot, jātiek vaļā. Viņaprāt, svarīga ir ari pilsētas vadība un tās politiskā nostāja, ka pret iedzīvotājiem un uzņēmējiem jāizturas kā pret klientiem. Krauze uzskata, ka līdz šī attieksmes nav bijusi stingra.

Latvijas Zaļās partijas (LZP) kandidāts Guntis Belēvičs savukārt uzsvēra, ka “attieksme ir viss”. Ja Rīgas mērs saka iedzīvotājiem, ka mājas siltināt nav jēgas, jo vecākie tāpat nenodzīvos 15 gadus, iedzīvotāji to nedarīs. Ja Rīgas līderis teiks, ka tikai plaukstošs bizness palīdzēs Rīgai uzplaukt, attieksmes maiņa notiks pati no sevis, uzskata LZP priekšstāvis.

Savukārt Sarmīte Ēlerte (V) norādīja, ka vispirms jāsamazina kontaktu skaits ar ierēdni, kā arī pauda viedokli, ka ierēdņa algai turpmāk jābūt saistītai ar pakalpojumu, mērot darbu gan kvantitatīvi, gan veicot klientu un uzņēmēju aptaujas. No šī novērtējuma arī būtu atkarīga ierēdņa alga. “Ir jāmainās politiskajai varai, un tai jābūt tādai, kura grib izmainīt spēles noteikumus. [Rīgas vicemērs Andris] Ameriks (GKR) jau 12 gadus nosaka spēles noteikumus, un man nav cerību, ka kaut kas varētu mainīties, ja Ameriks tur paliek,” piebilda Ēlerte.

Savukārt Reformu partijas pārstāvis, ekonomikas ministra padomnieks Vilnis Ķirsis norādīja, ka viss sākas no vadības un primāri jāmaina Rīgas domes filozofija – domāt nevis par to, kā tērēt, bet – kā pelnīt. Tā kā Rīgā iepriekšējos četrus gadus uzņēmējdarbība ir darījusi ļoti maz, jāveido lielāka kapacitāte un tā sauktās vienas pieturas aģentūras. “Vislabāk, ja “lodziņš” būtu nevis ierēdņu kabinetos, bet elektroniski, lai samazinātu pakalpojumu saņemšanas laiku,” uzskata Ķirsis.

Kā ziņots, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera un biznesa augstskola “Turība” šodien rīkoja priekšvēlēšanu diskusiju ar Rīgas mēra amata kandidātiem – “Rīgas atslēga – kuras partijas rokās?”, lai izzinātu, kas uzņēmēju dzīvē mainīsies pēc 2013.gada 1.jūnija pašvaldību vēlēšanām. Diskusijā pulcējās sešu lielāko partiju pieteiktie Rīgas mēra amata kandidāti.

Publicēta: 23.04.2013 16:30
Zane Stankeviča, LETA