Lielākā konkurence par vietām pašvaldībā ir Jūrmalā, Rīgā un Jelgavā

Centrālās vēlēšanu komisija (CVK) otrdien nolēma septiņās pašvaldībās par desmit dienām pagarināt deputātu kandidātu sarakstu iesniegšanas termiņu, vēsta LETA. Pašvaldības, kurās pagarināts sarakstu iesniegšanas termiņš, ir Baltinavas novads, Naukšēnu novads, Nīcas novads, Pāvilostas novads, Rūjienas novads, Salacgrīvas novads un Skrundas novads.

Tas nozīmē, ka sarakstus šajās pašvaldībās varēs iesniegt līdz 2.maijam. Pašlaik tajās ir reģistrēts tikai viens kandidātu saraksts.

Atbilstoši Latvijas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumam kandidātu sarakstu iesniegšana par desmit dienām jāpagarina tajās pašvaldībās, kur vēlēšanām ir reģistrēts tikai viens kandidātu saraksts, nav reģistrēts neviens saraksts vai sarakstos reģistrētais kandidātu skaits ir mazāks par attiecīgajā pašvaldībā ievēlamo deputātu skaitu. Deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana beidzās 22.aprīlī.

2009.gada pašvaldību vēlēšanās kandidātu sarakstu iesniegšanas termiņš tika pagarināts divos novados – Mālpils novadā un Naukšēnu novadā -, kuros arī sākotnēji bija iesniegts tikai pa vienam kandidātu sarakstam.

Šovasar gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās par krēsliem vietvarās cīnīsies 8656 kandidāti 580 sarakstos, kas ir nedaudz mazāk nekā iepriekšējās vēlēšanās.

Kā liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotā informācija, aptuveni 60% no kandidātiem ir vīrieši, bet 40% – sievietes.

Visvairāk – 30% – kandidātu ir vecumā no 41 līdz 50 gadiem, vecumā no 51 līdz 60 gadiem ir 24,4% kandidātu, bet vecumā no 31 līdz 40 gadiem – 21,2%. Vidējais kandidātu vecums ir 44,8 gadi, vecākais kandidāts ir 84 gadus vecs, bet jaunākais – nesen sasniedzis pilngadību.

Gandrīz 100% visi deputātu kandidāti ir Latvijas pilsoņi. 67,5% no kandidātiem norādījuši, ka ir latvieši, 26% – nav norādījuši tautību, bet 4,3% norādījuši, ka ir krievi.

Lielākā konkurence par vietām pašvaldībā ir Jūrmalā, Rīgā un Jelgavā, šorīt Latvijas Radio atzīmēja CVK vadītājs Arnis Cimdars.

Rīgā liela konkurence

Latvijas galvaspilsēta Rīga nevar sūdzēties, ka te vēlētājiem trūktu izvēles, par ko balsot pašvaldību vēlēšanās.

Iesniegto 12 kandidātu sarakstu skaitā ir, protams, pašreizējās domes valdošās politisko partiju apvienības “Saskaņas centrs” un partijas “Gods kalpot Rīgai” kopīgais saraksts, kura līderi ir pašreizējais Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) un Andris Ameriks (GKR).

Pilnu sarakstu ar 63 kandidātiem iesniegusi arī partija “Vienotība”, kura par mēra amata kandidāti izvirzījusi Sarmīti Ēlerti, bet pirmo “desmitnieku” sarakstā veido “Vienotības” Rīgas domes frakcijas priekšsēdētājs Olafs Pulks, partijas Rīgas programmas direktors Pēteris Viņķelis, Latvijas Automoto biedrības prezidents Juris Zvirbulis, Ministru prezidenta padomnieks kultūras un politikas plānošanas jautājumos Ints Dālderis, kā arī pašreizējie domes deputāti – Baiba Brigmane, Ēriks Škapars, kurš ir arī Rīgas brīvostas valdes loceklis, Elmārs Vēbers, Valdis Gavars un Juris Viņķelis.

Reformu partija par Rīgas mēra amata kandidāti izvirzījusi Ingu Antāni, kā otrais sarakstā iekļauts Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Vilnis Ķirsis, viņam seko ekonomikas ministra padomniece Ilona Platonova, Izglītības un zinātnes ministra biroja vadītāja Nellija Titova, mākslinieks Bruno Birmanis. Kopumā sarakstā iekļauti 60 kandidāti.

Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK par Rīgas mēra amata kandidāti izvirzījusi tieslietu ministra padomnieci un Latvijas Universitātes (LU) Juridiskās fakultātes lektori Baibu Broku, komandas līderi ir arhitekts Aleksandrs Kiršteins, transporta nozares speciālists Ingus Kļaviņš, hokeja skolas “Rīga” direktors Dainis Locis, uzņēmējs Ģirts Lapiņš un Valsts policijas Narkotiku apkarošanas nodaļas vadītājs Kārlis Dombrovskis.

Latvijas Zaļā partija (LZP) par Rīgas mēra amata kandidātu izvirzījusi uzņēmēju Gunti Belēviču, ar kuru kopā Rīgas domes vēlēšanās startēs nodibinājuma “Mārtiņa fonds” valdes priekšsēdētāja Elita Keiša, bijusī Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretāra vietniece Inga Štāle, kādreizējais Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta vadītājs Aivars Straume, uzņēmējs Valdis Kalnozols, Rīgas domes Vides pārvaldes priekšnieks Askolds Kļaviņš, Vides aizsardzības kluba (VAK) prezidents Arvīds Ulme, dzīvnieku kapsētas “Citi medību lauki” valdes loceklis Uģis Rūķītis, kā arī Dziesmu svētku virsdiriģents Edgars Račevskis, fotomākslinieks Gunārs Binde, aktieris Arnis Līcītis.

Ar 63 kandidātu sarakstu Rīgas domes vēlēšanās piedalīsies arī centriskā partija Latvijas Zemnieku savienība (LZS), kuras mēra amata kandidāts ir Armands Krauze. Saraksta līderi ir narkologs Jānis Strazdiņš, politologs Artūrs Graudiņš, bijušais izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks, biedrības “Latvijas Vecāku apvienība “Vecāki izglītībai, sadarbībai, izaugsmei”” (VISI) valdes priekšsēdētājs Kārlis Boldiševics, Rīgas reģiona pašvaldību darbinieku arodbiedrības valdes priekšsēdētāja Dace Kaminska, politiskās partija “Tautas kontrole” valdes loceklis Viktors Svirčenko, kā arī Daugavpils Latgaliešu biedrības priekšsēdētājs un “Sociālās Taisnīguma partijas” priekšsēdētāja vietnieks Valdis Lauskis un citi.

Vislatvijas sociāldemokrātu kustība “Par Neatkarīgu Latviju!”, Latvijas kustība “Solidaritāte” iesniegusi 63 deputātu kandidātu sarakstu. Tajā ar pirmo numuru iekļauts Leons Bojārs, kurš bijis Rīgas domes deputāts līdz 1998.gadam, bet kā otrais vēlēšanās startēs “Solidaritātes” valdes priekšsēdētājs, biedrības “Rīga bez narkotikām” valdes priekšsēdētājs Antons Vinovskis. Partijas sarakstā iekļauts arī 6. un 7.Saeimas deputāts, bijušais Rīgas domes deputāts un kādreizējais LPP/LC biedrs Modris Lujāns, aviācijas inženieris Vadims Putins, SIA “Pirmais Baltijas kanāls” mutvārdu tulkotāja Dace Biezā, RISEBA valdes priekšsēdētājs Boriss Kurovs, Latvijas Rakstnieku sabiedrības biedrs Sergejs Žuravļovs.

Arī partija “Alternative” sarakstā ir 63 deputātu amata kandidāti, saraksta līderis ir zvērināts advokāts Andrejs Ādamsons. Vadošo trijnieku veido ārste-ginekoloģe Sergo Bokučava, kā arī pašreizējā domes deputāte Natālija Mirska, kura pašreizējā sasaukumā tika ievēlēta no partijas “Saskaņas centrs” saraksta, bet 2011.gadā no partijas izslēgta “disciplīnas trūkuma dēļ” – viņa atteicās pārreģistrēties partijā “Saskaņa”. Deputātu kandidātu vidū ir arī “Eurosport” sporta komentētājs Vladimirs Siņicins, zvērināta advokāte Natālija Sproģe, frizieris Pāvels Loss un citi.

Rīgas pašvaldības vēlēšanām 53 deputātu kandidātu sarakstu iesniegusi arī Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija (LSDSP). Saraksta līderi ir LSDSP priekšsēdētājs Aivars Timofejevs, kā otrais startē bijušais Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dinevičs, bet sarakstā līdzās ārstiem, pedagogiem, uzņēmējiem un citiem ar 11.numuru Rīgas domes vēlēšanās piedalīsies arī kino un dramatiskā teātra aktieris Rūdolfs Plēpis.

Kā pirmā savu sarakstu Rīgas domes vēlēšanām iesniegusi partija “Par dzimto valodu”, piedāvājot 17 deputātu kandidātus. Saraksta līderis ir jurists, partijas valdes loceklis Ilarions Girss. Otrais numurs ir Latvijas Universitātes pasniedzējs politoloģijas doktors Andrejs Berdņikovs, kurš iepriekš bijis bijušās kultūras ministres Sarmītes Ēlertes (Vienotība) padomnieks integrācijas jautājumos. Ar trešo numuru kandidē publicists ar darba pieredzi Rīgas domē izglītības un transporta jomā Aleksandrs Giļmans, kurš bijis arī krievu skolu aizstāvības štāba biedrs un iepriekš darbojies partijā “PCTVL – Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā”.

Rīgas pašvaldības vēlēšanām 27 kandidātu sarakstu iesniegusi partija “Vienoti Latvijai”. Saraksta līderis ir Rīgas Tehniskās universitātes rektora vietnieks stratēģiskās attīstības jautājumos Mareks Zeltiņš, saraksta pirmajā trijniekā ir universitātes Programmu analīzes un projektu sagatavošanas nodaļas vadītāja Dace Vītola, labdarības fonda “Invest Life” vadītāja Marija Albinoviča, SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” projektu vadītājs Andris Tumiņš. Zeltiņš uzskata, ka lielākais izaicinājums priekšvēlēšanu posmā būs pārliecināt partijas, ka pašreizējā “strīdu politika bremzē Rīgas attīstību”.

“Rīcības partija” ar Latvijas Nacionālā Skolotāju savienības priekšsēdētāju Edgaru Kramiņu priekšgalā iesniegusi 15 kandidātu sarakstu, kuru vidū ir Latvijas Kultūras akadēmijas un Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas profesore Sarmīte Jēgere, SIA “Ķemeru takas” valdes loceklis Jānis Pļavinskis, Latvijas Nākotnes institūta valdes priekšsēdētājs un “Rīcības partijas” valdes priekšsēdētājs Normunds Grostiņš un citi.

Avots: ir.lv, 23.04.2013