Rīgas mēra amata kandidātiem ir atšķirīgi viedokļi par to, vai pēc Valsts kontroles (VK) revīzijā konstatētajiem pārkāpumiem un nepilnībām Rīgas brīvostas darbā tās pārvaldnieks Leonīds Loginovs būtu jāatlaiž.

Kā ziņots, revīzijas gaitā Valsts kontrole ir konstatējusi, ka laika periodā no 2009. līdz 2011.gadam Rīgas brīvostā ir bijuši nelietderīgi un nelikumīgi tēriņi vairāk nekā 41 miljona latu apmērā. 25.martā sasaukta Rīgas brīvostas valdes sēde, lai lemtu par Loginova atbrīvošanu no amata, taču ostas pārvaldnieks amatu saglabāja – par viņa atlaišanu nobalsoja četri valsts ieceltie valdes pārstāvji, bet četri pašvaldības pārstāvji bija pret, norādot, ka vispirms nepieciešams neatkarīgs atzinums par VK secinājumu pamatotību.

Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK mēra amata kandidāte Baiba Broka šodien Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) organizētajā mēra amata kandidātu diskusijā atzina, ka arī viņa vispirms vērtētu tiesisko kārtību. “Ja valde vai uzņēmuma vadība nepiekrīt Valsts apgalvojumiem, tiesiskā situācija paģēr, ka jābūt izvērtējumam, informācija jānosūta tiesībsargājošām institūcijām,” norādīja Broka.

Rīgas brīvostas valdes loceklis, pašreizējais Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) atgādināja, ka seši no astoņiem brīvostas valdes locekļiem apstrīdēja lielāko daļu no VK minētajiem faktiem, tāpēc šis atzinums nosūtīts ģenerālprokuratūrai, kas to savukārt nodeva izvērtēšanai Valsts policijai. Ušakovs uzsvēra, ka pašvaldība šādi rīkojusies, jo Rīgas brīvosta izvirzījusies vadībā un situācijas politizēšana tās darbībai var kaitēt. Gadījumā, ja VK atzinumi izrādīsies pamatoti, vainīgos sodīs.

Latvijas Zaļās partijas (LZP) Rīgas mēra amata kandidāts Guntis Belēvičs norādīja, ka balsojums par Loginovu atspoguļo “amorālo kārtību”, ka Rīgas domes priekšsēdētājs brīvostā saņem lielāku algu nekā Rīgas domē, tomēr arī viņš atzina – ja VK konstatējusi pārkāpumus, “jāiet tiesiskais ceļš”.

Savukārt Latvijas zemnieku savienības (LZS) pārstāvis Rīgas domes vēlēšanu sarakstā Krauze norādīja – ja konstatēti krimināli pārkāpumi, darbinieks ir jāatlaiž, bet nevienu nevar atlaist politisku apsvērumu dēļ, lai ar kādu izrēķinātos, jo pēc tam sekos tiesāšanās un pēc tam darbinieks būs jāpieņem atpakaļ darbā.

Citādākās domās ir Vienotības mēra amata kandidāte Sarmīte Ēlerte. Viņa uzskata, ka “ir jāiet lietderīgais ceļš”, tāpēc viņa piekrīt valsts pārstāvju viedoklim, ka Loginovs ir jāatlaiž. Kaut arī Rīgas brīvosta pēc pārkrauto kravu apjoma kļuvusi par lielāko Baltijā, Ēlerte norādīja, ka osta galvenokārt attīstās nevis kā investīciju piesaistes punkts, bet kā pārkraušanas punkts, kas turklāt būtiski kaitē tuvējo apkaimju iedzīvotāju veselībai.

Savukārt Reformu partijas pārstāvis, Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Vilnis Ķirsis, kurš savas partijas sarakstā Rīgas domes vēlēšanās startēs ar otro numuru, norādīja, ka Rīgas brīvosta ir saimnieciska vienība, tāpēc viņš nepiekrīt, ka Loginova darba izvērtēšanai vispirms jāsagaida ģenerālprokuratūras atzinums. Ķirsis nepiekrīt, ka darbinieks jāatlaiž tikai tad, kad viņam pakaļ atnāk policija, ļaujot turpināt darbiniekam strādāt pie neadekvātiem apstākļiem.

“Mēs pārkraujam ogles, nevis kravas ar augstu pievienoto vērtību – sēžam ar melnu muti un nepelnām, kur var nopelnīt, tāpēc ostas vadība ir jāmaina,” uzskata Ķirsis.

Kā ziņots, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera un biznesa augstskola Turība otrdien rīkoja priekšvēlēšanu diskusiju ar Rīgas mēra amata kandidātiem – Rīgas atslēga – kuras partijas rokās?, lai izzinātu, kas uzņēmēju dzīvē mainīsies pēc 2013.gada 1.jūnija pašvaldību vēlēšanām. Diskusijā pulcējās sešu lielāko partiju pieteiktie Rīgas mēra amata kandidāti.

Avots: diena.lv, 24.04.2013