Gaidot pašvaldību vēlēšanas, portāls Diena.lv piedāvā jaunu rubriku – Atbild Rīgas mēra amata kanditāti. Katru nedēļu lasītājiem būs iespēja uzzināt visu Rīgas mēru amata kandidātu atbildes uz vairākiem būtiskiem jautājumiem.

Kuram jāuzņemas atbildība par Lielo kapu sakopšanu?

Atbild Sarmīte Ēlerte (Vienotība): “Par Lielo kapu sakopšanu un sakārtošanu atbild Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Kapsētu pārvalde. Tai šis uzdevums arī ir kvalitatīvi jāpaveic.”

Atbild Nils Ušakovs (Saskaņas centrs): “Pašvaldība nedrīkst ieguldīt līdzekļus Lielo kapu sakopšanā, kamēr šis īpašums pieder Latvijas Evaņģēliski luteriskajai baznīcai.”

Atbild Inga Antāne (Reformu partija)
: “Pie viena sarunu galda jāsēžas Luterāņu baznīcai, kam šie kapi pieder, pašvaldībai un valdības pārstāvjiem. Lielajos kapos ir apglabāti Rīgas un Latvijas leģendāri cilvēki un tas, kādā stāvoklī tie kapi atrodas ir visai nožēlojami. Pieļauju, ka jāmeklē risinājums, pieņemot īpašu likumu, kā gadījumā ar Doma baznīcu, kas ļautu ieguldīt līdzekļus īpašuma sakārtošanā arī pašvaldībai un valdībai. Turklāt, es domāju, šeit ir iespēja piesaistīt arī privātos līdezkļus. Kapa vietu sakātošana ir tik pat liels goda jautājums kā citu arhitektūras pieminekļu sakārtošana.’

Atbild Guntis Belēvičs (Latvijas Zaļā partija): “Katram īpašniekam jākopj savs īpašums neatkarīgi no politiskās vai reliģiskās pārliecības. Lielie kapi ir Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas īpašums. Tai pat laikā tie ir arī publisks Rīgas pilsētas parks. Rīgai par to būtu jārūpējas. Kā Rīgas mērs, rosināšu īpašumu apmaiņu. Tā pārņemsim Lielos kapus Rīgas īpašumā, bet nodosim Sv. Pētera baznīcu Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas īpašumā.”

Atbild Baiba Broka (Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK): “Lielie kapi ir daļa no mūsu valsts kultūrvēsturiskā mantojuma. Ievērojot Lielo kapu pašreizējo bēdīgo stāvokli Rīgas domei sadarbībā ar LELB  ( Lielu kapu īpašniece) ir jāpanāk ilgtermiņa vienošanās par kapu apsaimniekošanu.”

Atbild Armands Krauze (Latvijas zemnieku savienība): “Rīgas domes uzņēmumiem.”

Avots: diena.lv, 29.04.2013