Gaidot pašvaldību vēlēšanas, portāls Diena.lv piedāvā jaunu rubriku – Atbild Rīgas mēra amata kanditāti. Katru nedēļu lasītājiem būs iespēja uzzināt visu Rīgas mēru amata kandidātu atbildes uz vairākiem būtiskiem jautājumiem.

Kā cīnīsieties ar korupciju pašvaldības iestādēs?

Atbild Sarmīte Ēlerte (Vienotība): “Centralizēti uzraudzīsim pašvaldības iestāžu publiskos iepirkumus, veiskim cenu monitoringu, lai pamanītu un novērstu nepamatoti augstas izmaksas. Ieviesīsim OECD labākās prakses vadlīnijas publisko iepirkumu organizēšanā. Būs plašāka e-pārvaldība un procesu caurredzamība un sadarbība ar KNAB pēc būtības – gan korupcijas novēršanā, gan apkarošanā.”

Atbild Nils Ušakovs (Saskaņas centrs): “Apkarojot lieku birokrātiju, vienkāršojot procedūras, attīstot e-pakalpojumus.”

Atbild Inga Antāne (Reformu partija): “Ieviešot vienas pieturas klientu apklapošanas centru, kas reāli strādātu pēc vienas pieturas principa. Rīgā, piemēram, joprojām atsevišķi strādā būvvalde un Pilsētas attīstības departamenta klientu pieņemšanas centri. Esošais Rīgas domes klietu apkalpošanas centrs kalpo tik vien kā dokumentu nodošanas vieta. Liels solis jau ir sperts, kad valsts līmenī tika pieņemti VARAM ierosinātie likuma grozījumi, kas nodrošina lēmējvaras atdalīšanu no izpildvaras un liedz deputātiem darboties pašvaldības uzņēmumos.  Nākamais solis ir vienotas publisko pakalpojumu sistēmas ieviešana, kas nozīmē, ka vienviet varēs saņemt ne tikai pašvaldības, bet arī valsts pakalpojumus. Korupcijas novēršanai nepieciešams veicināt sadarbību ar nevalstiskajām organizācijām, tādām kā Delna, Providus u.tml. Ar korupciju jācīnās ne tikai pašvaldību iestādēs, bet arī pilsētas uzņēmumos.”

Atbild Armands Krauze (Latvijas zemnieku savienība): “Uzlabosim sadarbību ar valsts institūcijām – KNAB un Valsts policiju. Radīsim efektīvu uzraudzības sistēmu pašvaldības uzņēmumos.”

Atbild Baiba Broka (Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK):  “Mēs atjaunosim pretorupcijas komisijas darbu un ņemot vērā iepriekšējās domes sastāvā bijušās komisijas, ko pašreizējā dome likvidēja, pieredzi padarīsim to vēl efektīvāku, tostarp aktīvi kontrolēsim pašvaldības uzņēmumus. Prasīsim reālu atbildību no iestāžu, struktūrvienību vadītājiem. Domes vadībai jārāda ētikas piemērs.”

Atbild Guntis Belēvičs (Latvijas Zaļā partija): “Vispirms ar personisko piemēru, sākot no pašas Rīgas vadības augšas un ar skaidriem mēra kabineta uzturēšanas izdevumiem. Visu domes darbinieku darba līgumu vadlīnijās tiks ierakstīts princips – “nepērc svešu; ja pirki, tad nepārmaksā; ja pārmaksāji, tad nebrīnies”. Veiksim iepirkumu monitoringu un padarīsim Rīgas domes un pašvaldību uzņēmumu izdevumus publiski pieejamus. Amatu domes struktūrās nekavējoties zaudēs katrs kurš būs rīkojies nesaimnieciski.”

Avots: diena.lv, 22.04.2013