Atbild Rīgas mēra amata kandidāti: Kādas ir Jūsu 3 galvenās prioritātes?

Gaidot pašvaldību vēlēšanas, portāls Diena.lv piedāvā jaunu rubriku – Atbild Rīgas mēra amata kanditāti. Katru nedēļu lasītājiem būs iespēja uzzināt visu Rīgas mēru amata kandidātu atbildes uz vairākiem būtiskiem jautājumiem.

Kādas ir Jūsu 3 galvenās prioritātes?

Atbild Sarmīte Ēlerte (Vienotība): “Darbs. Izglītība. Mājoklis.

Darbs: aktīva investīciju piesaiste ražošanai, vairāk labi atalgotas darbavietas.

Izglītība: labi atalgotam darbam nepieciešamās zināšanas un prasmes.

Izglītība: motivēti un tālākizglītoti skolotāji; latviešu valodu kā dzimtā vai otrā dzimtā valoda visiem Latvijas bērniem.

Mājoklis: siltināšana un renovācija, cilvēku iniciatīva un līdzdalība sava mājokļa, pagalma, apkaimes sakārtošanā, drošībā, labklājībā, pilsētas attīstībā.”

Atbild Nils Ušakovs (Saskaņas centrs): “Sociālā palīdzība, izglītība, ceļi.”

Atbild Inga Antāne (Reformu partija): “Pašvaldības budžeta un uzņēmumu pārvaldības uzlabošana – rīdziniekiem jāzin kādiem mērķiem tiek iztērēti pašvaldības uzņēmumu līdzekļi, nav pieļaujami bezgalīgie korupcijas skandāli un miljonu pazušana no pilsētas uzņēmumiem.

Tīrs gaiss pilsētā – gan ostai piegulošajos rajonos, gan centrā pilsētniekiem jābauda tīrs gaiss. Pašlaik tieši par Rīgas pārkāpumiem un gaisa piesārņojumu Latvijai draud milzīgs sods no Eiropas komisijas.

Energoefektivitāte – dzīvojamo māju siltināšana un vēl viena prioritāte – vienmērīga Rīgas rajonu attīstība.”

Atbild Guntis Belēvics (Latvijas Zaļā partija):
“Lai rīdzinieki dzīvotu ilgi, veselīgi un kvalitatīvi, vispirms jau – bērni, sākot ar dzīves pirmo dienu. Bērnudārzi gaidīs bērnus, nevis otrādi. Visiem bērniem būs pieejamas ārpus skolas nodarbības. Veselīgs uzturs kopā ar fiziskām aktivitātēm būs pamats bērnu veselībai, attīstībai, izcilībai un konkurētspējai.

Padarīsim Rīgu par zaļāko galvaspilsētu Eiropā. Steidzami uzlabosim gaisa kvalitāti Rīgā. Rīgā būs jauni parki, apstādījumi, zālieni. Pakāpeniski pāriesim uz elektrisko sabiedrisko transportu.

Atvieglosim komunālo maksājumu slogu, panākot, lai “Rīgas siltums” un citi pakalpojumu sniedzēji strādā nevis savās, bet rīdzinieku interesēs. Strauji veiksim pašvaldības ēku siltināšanu un daudzdzīvokļu māju, kurās nav pabeigta privatizācija, logu nomaiņu. To darot sildīsim arī Rīgas un Latvijas ekonomiku.

Atbild Baiba Broka (Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK): “Latviešu valodas ilgtermiņa nostiprināšana Rīgā.

Mēs nodrošināsim, ka divu gadu laikā mācības visos Rīgas pašvaldības bērnudārzos būs latviešu valodā. Vienlaikus mēs palielināsim arī bērnudārzu darbinieku algas.”

Atbild Armands Krauze (Latvijas Zemnieku savienība)
: “Jaunas darbavietas rīdziniekiem (tai skaitā attālinātā darba iespējas pašvaldības uzņēmumos cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, jaunajiem vecākiem u.c. nodarbinātības riska grupām), nodrošinot nodokļu atlaides uzņēmējiem un radot uzņēmējdarbībai labvēlīgu vidi, kā arī mazinot birokrātiskos šķēršļus.

Komunālo parādu risināšana, neskarot apzinīgo maksātāju intereses. Atļaut maksāt dzīvojamo namu iemītniekiem pa tiešo pakalpojumu sniedzējiem un nodrošināt pietiekamu atbalstu mazturīgiem rīdziniekiem, kuri nevar norēķināties ar komunālajiem maksājumiem. Veicināt biedrību un kooperatīvo sabiedrību dibināšanu, sniedzot reālu palīdzību juridisku jautājumu kārtošanā.

Rindu mazināšana pirmsskolas iestādēs (bērnu dārzos) un brīvā laika pavadīšanas iespēju nodrošināšana, attīstot pašvaldības sporta institūciju (sporta skolas, halles, stadioni, mini sporta laukumi) darbu un sadarbību ar privātajām sporta institūcijām, lai rūpētos par rīdzinieku veselīga dzīvesveidu.”

Avots: diena.lv