Pētījums: Rīgas domes vēlēšanās “latviešu” partijas var izglābt sarakstu sistēma un pilsonība

8:50 19.02.2013 Dans Jurcāns

Hill+Knowlton Strategies Research februārī veiktais sabiedriskās domas pētījums par šī gada Rīgas domes vēlēšanām atklāj, ka:

  • aptaujāto Rīgas iedzīvotāju vidū Nils Ušakovs saņemtu 64% balsu
  • Sarmīte Ēlerte un Baiba Broka sacenšas par līdzīgu elektorātu, un iedzīvotāju acīs ir alternatīva viena otrai
  • S. Ēlertes izaicinājums ir popularitāte – par viņu ir dzirdējuši teju visi aptaujātie rīdzinieki, bet atbalsta tikai 4%
  • Ingas Antānes izaicinājums ir atpazīstamības trūkums – par viņu pirms nominācijas nebija dzirdējuši 62% respondentu
  • Gunta Belēviča priekšrocība ir viņa potenciāls, jo, lai gan viņu zina mazāka sabiedrības daļa nekā B. Broku un S. Ēlerti, atbalsts viņam ir krietni augstāks

Lai gan respondentu atbalsts G. Belēvičam ir pārsteidzoši augsts (11%), tas ir teju sešreiz mazāks nekā vēlēšanu „favorītam” N. Ušakovam. Turpretī S. Ēlerti vai B. Broku mēra amatā vēlētos redzēt vien pa 4% aptaujāto, bet I. Antāni – tikai 1%. 10% respondentu vēl nav izlēmuši, par ko balsot, bet 6% izvēlētos citu kandidātu.

„Citas politiskās partijas glābj tas, ka vēlēšanas notiek pēc partiju sarakstiem, un latviešu vēlētājam, kuram simpatizē Ušakovs, vēlēšanu dienā ir jāpaņem rokā Saskaņas Centra saraksts. Izvēle Latvijā joprojām ir izteikti polarizēta, un latviešu vēlētāji par Saskaņas Centru var nebalsot, pat ja domā, ka ir apmierināti ar Ušakova kā mēra darbību. Vēlēšanu brīdī redzēsim, vai un cik liela barjera pret tā dēvētajām nelatviešu partijām ir Rīgā. Tiešu vēlēšanu gadījumā ar Ušakovu konkurēt būtu grūti, ņemot vērā, ka viņu atbalsta arī daļa latviešu tautības rīdzinieku, bet latviešu kandidātiem cittautiešu atbalstītāju praktiski nav,“ stāsta Ralfs Vīlands, Hill+Knowlton Strategies vadītājs Latvijā.

Būtiski, ka 43% S. Ēlertes atbalstītāju kā savu otro izvēli norādījuši B. Broku, bet 41% B. Brokas atbalstītāju – S. Ēlerti. Katrs trešais (31%), kurš kā pirmo izvēli atzīmējis G. Belēviču, kā otro variantu norādījis N. Ušakovu, bet 61% N. Ušakova atbalstītāju otro izvēli nemaz nav izdarījuši.

Jautāti, cik labi viņiem ir zināmi partiju mēra amata kandidāti, 92% respondentu norādījuši, ka N. Ušakovs viņiem ir labi zināms, savukārt S. Ēlerte labi zināma tikai katram otrajam (54%). Teju divas trešdaļas (62%) atzīst, ka pirms viņas nominācijas nebija dzirdējuši par I. Antāni, bet 54% to pašu norāda par G. Belēviču. Savukārt B. Broka nav zināma katram trešajam (32%) respondentam.

Pētījums arī atklāj, ka puse aptaujāto rīdzinieku (49%) ir tik pārliecināti par sava izvēlētā kandidāta pārākumu, ka no pārējiem minētajiem neizvēlētos vēl vienu rezerves variantu. Ceturtā daļa respondentu (26%) vēl nav izlēmuši par savu otro izvēli, bet 7% kā otro variantu izvēlētos B. Broku. S. Ēlerti un N. Ušakovu izvēlējušies pa 6% aptaujāto, bet G. Belēviču un I. Antāni – pa 3%.

H+K Research pētījums veikts 2013.gada februārī, internetā aptaujājot 610 pastāvīgos Rīgas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 77 gadiem. Hill+Knowlton Strategies 2013.gada pašvaldību vēlēšanās nekonsultē nevienu politisko partiju.

Avots: www.hkl.lv