Guntis Belēvičs un ģenerālis Aivars Straume zaļo Rīgas sarakstā

Aizvien intensīvāk politikas kuluāros pēdējā laikā tiek apspriests tas, ka uz Rīgas atslēgām gatavojas pieteikties vēl kāds pretendents, kuru konkurentiem, šķiet, būs arī jārespektē.

Patiesībā, ziņas ir veselas trīs.

Pirmā:  Latvijas Zaļā partija Rīgas domes vēlēšanās ir nolēmusi startēt atsevišķi un saraut nabas saiti ar Zemnieku savienību. Šāda ziņa izskanēja jau kaut kad vasarā, taču palika bez lielākas ievērības, iespējams, tāpēc, ka politikas vērotāji šaubījās par partijas organizatoriskajām spējām un apņēmības stiprumu. Šķiet, šaubas ir nevietā un Zaļā partija ne tikai nopietni gatavojas startam, bet arī saraksta augšgalam gatavo divus visnotaļ cienījamus un nopietnus cilvēkus – uzņēmēju un zinātņu doktoru Gunti Belēviču (skat. belevics.lv) un ģenerāli, bijušo VUGD vadītāju un bijušo Iekšlietu ministrijas valsts sekretāru Aivaru Straumi.

Pat pagaidām nezinot vairāk neko, skaidrs, ka šāds tandēms ir nopietna konkurence dāmām, kuras pagaidām ir izvirzītas kā kandidātes mēra amatam un cīnīsies par Rīgas latvisko elektorātu.

Izredzes zaļo sarakstam vairo arī tas, ka Rīgas elektorālajā kartē pilnīgi noteikti ir 15-20 procenti vēlētāju, kuri, pat gadījumā, ja Vienotība un Visu Latvijai mobilizēs visus savus vēlētājus, kas, vismaz Vienotības gadījumā pēc Ēlertes izvirzīšanas, šķiet visai apšaubāmi, tik un tā nebalsos nedz par Vienotību, nedz VL-TB/LNNK.

Es šeit runāju par bijušajiem TP+LPP vēlētājiem, kuru liela daļa pirms gada Rīgā balsoja par Zatlera partiju, bet tagad to vairs nekādā gadījumā nedarīs.

Citiem vārdiem sakot, uz pliki nacionālistisko, bet saimnieciski mazāk kompetento dāmu fona – spēcīgu, pieredzējušu, gudru, pragmatisku  vīriešu kandidatūrām vieta varētu atrasties.

Visu cieņu zaļajiem par spēju piedāvāt šo alternatīvu.

Jurģis Liepnieks, puaro.lv