Guntis Belēvičs – Zaļās partijas kandidāts Rīgas mēra amatam

Latvijas Zaļās partijas saraksta pirmais numurs Rīgas domes vēlēšanās varētu būt uzņēmējs Guntis Belēvičs (attēlā). Bez Belēviča tiek apskatīti arī citi iespējamie līderi un galīgo lēmumu “zaļie” pieņems janvārī. Partijā skaidro, ka tiek meklēti saimnieciski kandidāti, jo “Vienotība” un Nacionālā apvienība atkal aktualizēs nacionālo jautājumu.

Zaļo un Zemnieku savienībā ietilpstošā Latvijas Zaļā partija, kura izlēmusi Rīgas domes vēlēšanās startēt atsevišķi, uzrunājusi aptieku īpašnieku un briežu audzētāju Gunti Belēviču kļūt par saraksta līderi, šodien raksta avīze “Diena”. Belēvičs piedāvājumu pieņēmis, bet viņš sarakstā nav vienīgais kandidāts. Uz īsu brīdi par kustības “Par Labu Latviju!” vadītāju savulaik ievēlētais Belēvičs stāsta, ka pie politiskās programmas strādā pēdējos divus gadus, bet sarunā ar Latvijas Radio viņš nebija gatavs uzreiz izklāstīt piedāvājumu Rīgas vēlēšanām, sakot, ka viņa domas ir izlasāmas mājaslapā. Belēvičs vēl nav izlēmis, vai piekritīs kandidēt, ja viņš nebūs Zaļās partijas saraksta līderis. Tas būs atkarīgs no tā, kas būs pirmais numurs.

Zaļo un Zemnieku savienības vadītājs un Zaļās partijas līdzpriekšsēdētājs Raimonds Vējonis neatklāj citu mēra amata kandidātu vārdus, vien piemin sevi to starpā.

Par nesadarbošanos ar pašreizējā galvaspilsētas mēra Nila Ušakova Saskaņas centru kategoriski izteikusies “Vienotības” līdere Rīgas vēlēšanās Sarmīte Ēlerte. Turpretim Vējonis un Belēvičs uzver, ka par saimnieciskiem jautājumiem, kādus risina pašvaldības, jāmeklē sadarbības iespējas ar visiem, kas tiks ievēlēti. Belēvičam noteicošais būs zaļā domāšana. Politologs Ivars Ījabs Belēviča izvēli vērtē kā spēcīgu pieteikumu.

Rīgas pašvaldībā nepārstāvētai, bet Saeimā opozīcijā esošajai Zaļajai partijai ir niecīgas izredzes pārvarēt 5% barjeru. Pēc pēdējās “Latvijas faktu” aptaujas par “zaļajiem” gatavi balsot 2% vēlētāju. Kā “Dienai” apliecinājis ZZS frakcijas vadītājs, Latvijas Zemnieku savienība startēs ar savu sarakstu, kurā būs pārsvarā jauni cilvēki.

Matīss Arnicāns, latvijasradio.lv