Nepērc svešu organizatori: ierēdņu enerģija jāizmanto vietējo ražotāju aizstāvēšanai

Db.lv, 2012. gada 17. oktobris 09:53

Uzņēmēju kampaņā Nepērc svešu apzināti izvēlēts spēcīgs teksts un vizuālais materiāls, lai uzrunātu sabiedrību. Aizstāvēt vietējos ražotājus vajadzētu arī ierēdņiem, atzina viens no akcijas organizatoriem, zemnieku saimniecības  Zemitāni īpašnieks Guntis Belēvičs un bijušais Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas padomes priekšsēdētājs, kā arī Latvijas Zivrūpnieku savienības prezidents Didzis Šmits.

Sarunā ar Latvijas Radio uzņēmēji atzina, ka veids, kādā tiek runāts, ir savādāks, lai pievērstu sabiedrības uzmanību un uzsāktu debates par to, kā mēs varam palīdzēt savai valstij – sākt rīkoties, lai latvieši atgrieztos mājās, lai nācija augtu, nevis saruktu.

«Valstij ir ļoti svarīgi, lai tai būtu savi kapitālisti. Mums ir jārūpējas, lai būtu savi uzņēmumi,» uzsvēra D. Šmits. Viņš norādīja, ka ir milzīgi daudz instrumentu un lietu, kā valsts iegūst ekonomisko ietekmi un kā cīnās par tirgu.

Kā vienu no piemēriem šādiem instrumentiem, kas aizstāv vietējos ražotājus, uzņēmēji minēja Lietuvu, kurā iepirkumu noteikumos iestrādāta norma, ka produkta aprakstam jābūt precīzā lietuviešu valodā un, ja tiek atrasta kaut viena kļūda, pretendents zaudē konkursā.

«Mēs esam uzbūvējuši izcilu valsts aparātu, mums ir daudz profesionālu ierēdņu. Ja mēs spētu vērst viņu enerģiju tajā virzienā, lai aizstāvētu vietējos ražotājus – tā būtu lieta,» atzina G. Belēvičs. Savukārt D. Šmits uzsvēra, ka katrs iedzīvotājs var izdarīt savu privāto izvēli, bet cilvēkiem, kas lieto mūsu kopēju naudu, šādu tiesību nav.

Zemnieku saimniecības Zemitāni īpašnieks pastāstīja, ka 2004. gadā, kad Latvija iestājās Eiropas Savienībā, cilvēkiem aizliedza pārdot mājās kautu lopu gaļu, ka rezultātā lauku iedzīvotājiem sabruka ekonomiskais pamats. Līdzīgi noticis arī Vācijā, bet tur pašvaldība uzbūvējusi kautuves, kur katrs iedzīvotājs varējis nokaut savu cūku un atpakaļ dabūt cūkas kautķermeni pārdošanai. «Uz manu jautājumu – vai tas ir pašvaldības uzdevums kaut lopus – atbilde bija ļoti vienkārša – pašvaldības uzdevums ir gādāt par to, lai pašvaldības teritorijā dzīvotu cilvēki un viņiem būtu darba vietas,»  sacīja G. Belēvičs.

Db.lv jau vēstīja, ka kampaņas Nepērc Svešu organizatori aicina iegādāties Latvijā ražotas preces un uzskata, ka valsts iestādēm būtu jārāda piemērs. «Un, pirmkārt, lai valsts un pašvaldības, kas rīkojas ar nodokļu maksātāju naudu, rādītu piemēru. Lai nav tā, kā pirms pāris gadiem, kad cietumiem tika piegādāti importa burkāni. Mums ir jāstimulē valsts ekonomika. Un lai patērētājs izdara to savu patriotisko izvēli,» ideju skaidroja Latvijas Zivrūpnieku savienības prezidents.

Pārpublicēts no db.lv