A.god. Vilka kungs!

Visupirms apsveicu Jūs ar atkārtotu apstiprināšanu Finanšu ministra amatā! Ticu, ka Jūs pēc vislabākās sirdsapziņas pildat savu darbu, tāpēc vēlu Jums veiksmi! Jums un arī Latvijai būtu vieglāk, ja nodokļos izdotos iekasēt vairāk naudas. Tāpēc atļaujiet Jums izstāstīt par, manuprāt, ļoti inteliģentu PVN iekasēšanas veidu, kā tas tiek darīts Ķīnā.

Ķīnā sabiedriskās ēdināšanas sektorā, frizētavās, masāžu salonos, un iespējams, arī citur, bet tikai tur, kur agrāk bija grūti iekasēt PVN, valsts nesen ir ieviesusi jaunu kārtību. Proti, valsts ir izlaidusi īpašus vērtspapīrus, šeit vienāršāka izklāsta labad saukšu tos par „PVN naudiņām”. Šīm „PVN naudiņām” ir visi tie paši nomināli, kas Ķīnas oficiālajai naudai juāņiem. Minēto nozaru uzņēmumiem reizi mēnesī ir jāiegādājas no valsts „PVN naudiņas” nākamā mēneša plānotā apgrozījuma apmērā, maksājot par tām tikai 10% no iegādātās „PVN naudiņu” summas. Tas tāpēc, ka PVN likme Ķīnā ir 10%. Pārdodot savu preci vai pakalpojumu, reizē ar kases čeku pircējs saņem tik daudz „PVN naudiņu”, cik liela ir kases čeka summa. Visi ķīnieši tagad pieprasa kases čekus, jo katra „PVN naudiņa” vienlaicīgi ir arī loterijas biļete. Pielikumā pievienoju šo biļešu attēlus. Uz noplēšamās loterijas biļetes daļas ir aizkrāsots lauciņš, kuram nokasot krāsu, var konstatēt, vai biļete ir laimīga vai nē. Visbiežākais laimests ir tieši 10% no „PVN naudiņas” nomināla, retāk – pilns nomināls, vēl retāk – liels laimests. Mazie laimesti tiek iekasēti ļoti vienkārši – gluži tāpat kā mēs maksājam ar mobilā telefona palīdzību par autostāvvietu, tikai otrādāk. Pēc attiecīgas īsziņas nosūtīšanas minūtes laikā uz to pašu mobilo telefonu pienāk īsziņa par bankas konta papildinājumu. Lielajiem laimestiem ir cita saņemšanas kārtība.

Šādi Kīnas valsts ir „nošāvusi vairākus zaķus” vienlaicīgi. Pirmais zaķis – pilnā apmērā tiek iekasēts PVN pat tajās nozarēs, kur agrāk to iekasēt bija grūti. Otrais zaķis – valsts beidzot zina patieso sava iekšējā tirgus apmēru. Trešais zaķis – kontrole par nodokļu iekasēšanu ir kļuvusi daudz efektīvāka, nav vietas korupcijai, jo kontrole pārlikta no valsts uz tautas pleciem. Ceturtais zaķis – valsts katru gadu ietaupa lielus finanšu līdzekļus, jo var samazināt savu birokrātisko aparātu.

Esmu pārliecināts, ka mācīties no citiem nav kauns. Tā kā mana meita ar ģimeni dzīvo un strādā Ķīnā, gadījumā, ja Jums rastos jautājumi par šo, atbildes būtu viegli rodamas.

Ar cieņu,
Guntis Belēvičs, Dr.biol.

Pielikumā: Piecu Ķīnas dažādu nominālu „PVN naudiņu” attēli.