Priekš kam mainīt aitas, ja gani paliek

Madara Fridrihsone,
2011. gada 25. augusts 16:37

Foto: Dienas mediju arhīvs

Foto: Dienas mediju arhīvs

Ir pienācis laiks pie varas arī valsts līmenī nonākt Saskaņas centram (SC) – tad vēlētāji zaudēs ilūzijas par šo politisko spēku un pavērsies iespēja rasties kvalitatīvākām politiskajām partijām, DB.lv pauž uzņēmējs un mākslas kolekcionārs Guntis Belēvičs.

«Es domāju, ka cilvēkiem, kam rūp Latvijas nākotne, izvēle nav viegla. Pirmā eiforija pēc prezidenta ( Zatlera – red.) rīkojuma Nr. 2 ir pārgājusi…. Var jau diskutēt, ka atlaistajā Saeimā bija veseli sešdesmit jauni deputāti, bet tā ir mūsu maldināšana. Jo – ja ganāmpulkā ienāk sešdesmit jaunas aitas, bet gani paliek līdzšinējie, vai tad mēs varam teikt, ka tas ir pavisam jauns ganāmpulks? Es domāju, ka nevar. Manuprāt, eiforija, ko piedzīvojām pēc lēmuma Nr. 2 bija saistīta ar cerībām, ka beidzot mainīsies arī gani,» norāda G. Belēvičs, kurš, esot Latvijas Zaļās partijas biedrs, pērnā gada sākumā aktīvi iesaistījās kustības Par labu Latviju veidošanā.

«Tagad mēs redzam, ka partijas ir tās pašas, ka tām vēl arvien nav programmu. Ja Vienotības Ministru prezidents man televīzijas reklāmās stāsta, ka nu tikai top Latvijas attīstības stratēģija, ka kolēģi no Somijas, Igaunijas un Vācijas to palīdzēšot rakstīt…Tas taču ir absurds, ka mums jālūdz, lai kāds no malas nāk un pastāsta, kas mums vajadzīgs! Tāpēc, redzot, ka nekādu programmu partijām nav un par tām neviens nediskutē, es paredzu, ka cilvēki atkal balsos par personālijām un atkal vilsies,» viņš uzsvēra.

Vaicāts par to, kādi varētu būt Saeimas ārkārtas vēlēšanu rezultāti, G. Belēvičs teica: «Regulāri pārdalot latviešu elektorāta balsis tā saucamo latvisko partiju vidū, mēs esam nonākuši līdz tam, ka daļa latviešu vēlētāju sāk skatīties SC virzienā. To es dzirdu no latviešu pensionāriem, ka viņi vēlēšanās balsos par SC, jo Rīgā pensionāri uz mūsu visu rēķina var braukt par brīvu sabiedriskajā transportā. Tādēļ domāju, ka neatkarīgi no tā, par ko vēlēšanās nobalsošu es, Guntis Belēvičs, SC turpmāko trīs gadu laikā nonāks pie varas. Un varbūt labi, ka tā. Trīs gadu laikā neko tādu nozagt, ko mūsu pašu latviskie politiķi nespētu, viņi nepaspēs, bet arī SC beidzot būs dota iespēja izgāzties. Tad varbūt pēc trim gadiem gan krievu, gan latviešu vēlētāji sapratīs, ka svarīgas ir programmas. Tad radīsies iespēja nākt jaunām, patiešām izglītotu cilvēku partijām, kas savu darbību balstīs uz jauniem principiem.»

Jāatgādina, ka pērn G. Belēvičs kļuva par uzņēmēju veidotās kustības Par labu Latviju pirmo padomes priekšsēdētāju, taču pēc neilga laika viņš šo amatu atstāja. Publiski G. Belēvičs skaidroja, ka tas noticis pēc domstarpībām ar tolaik vēl ietekmīgo politiķi Aināru Šleseru, kam netīkami likušies G. Belēviča pārlieku liberālie uzskati. Pēc tam par kustības Par labu Latviju priekšsēdētāju kļuva Latvijas Neatkarīgās televīzijas ģenerāldirektors Andrejs Ēķis.

www.db.lv turpina vaicāt uzņēmējiem un sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem: Kā izlemsiet, par ko balsot Saeimas ārkārtas vēlēšanās?