Belēviča uzņēmums “Vietalva enerģija” saņems licenci elektrības un siltuma ražošanai

Rīga, 3.aug., NOZARE.LV.

Uzņēmēja Gunta Belēviča uzņēmums SIA “Vietalva enerģija” saņems licenci elektrības un siltuma ražošanai koģenerācijā, šodien nolēma Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padome.

Tādējādi licenci būs saņēmuši abi Belēviča darbībai enerģētikas nozarē veidotie uzņēmumi, jo pirms divām nedēļām SPRK padome nolēma izsniegt attiecīgu licenci arī SIA “Iršu enerģija”.

Belēvičs biznesa portālam “Nozare.lv” teica, ka abi uzņēmumi ražos siltumu, ko paredzēts izmantot siltumnīcu vajadzībām, kā arī pārveidot aukstumā un izmantot ekoloģiskās pārtikas ražošanā. Uzņēmējs teica, ka staciju būvniecība saistīta ar viņa zemnieku saimniecības “Zemitāni” attīstību.

Katras stacijas plānotā jauda ir 1,99 megavati, kā izejvielu plānots izmantot zaļo masu, kūtsmēslus, “to, ko šādās gāzes stacijās izmanto”.

Elektrību savukārt paredzēts pārdot valstij.

Uzņēmējam esot diezgan precīza nojauta par to, cik lielas investīcijas varētu būt vajadzīgas, bet pagaidām viņš skaitļus nevēlējās konkretizēt. Viņš pieļāva, ka projektu realizācijai nāksies piesaistīt kādu partneri, investoru. Pie uzņēmēja esot vērsušies vairāki potenciālie sadarbības piedāvātāji. Viņš piebilda, ka ir arī speciālas kompānijas, kas meklē tādus, kas vēlas ražot ekoloģiski tīru pārtiku un piedāvā riska kapitāla piesaisti. “Varēsim izvēlēties,” teica Belēvičs.

Vaicāts par projektu realizācijas termiņiem, uzņēmējs norādīja, ka tas ir atkarīgs no tā, kad būs gatavi iesniegšanai projekti Eiropas Savienības (ES) naudas piesaistei šādiem projektiem un vai šādi fondi attiecīgajā brīdī būs pieejami. Viņš nevarēja vēl atbildēt, vai bez ES naudas projekts tiks īstenots, taču atzina, ka Eiropas nauda varētu to pasteidzināt. Tas arī atvieglotu investoru piesaisti un kreditēšanās iespējas.

“Darām to pirmo reizi. Man nav pieredzes, lai pateiktu, ka dokumenti būs tad un tad,” teica uzņēmējs.

Belēvičs atzina, ka viņu vairāk interesē mazās ražotnes, kas izmantos siltumu, proti, pārtikas ražotāji, kas vēl jāveido. Jau patlaban zemnieku saimniecība nodarbojas ar gaļas pārstrādi un vēlas šo līniju paplašināt. Tāpat ir vēlme audzēt siltumnīcās un ir vēl citas ieceres.

Paredzēts, ka abos uzņēmumos, iesaistot arī nelielos pārtikas ražotājus, būs 15-30 darbavietas.

SPRK preses pārstāve Daiga Reihmane informēja, ka “Vietalva enerģijai” licences termiņš noteikts līdz 2031.gada 3.augustam, bet darbības zona ir “Zemitāni 2” Pļaviņu novada Vietalvas pagastā. Sabiedriskā pakalpojuma sniegšana uzņēmumam jāsāk līdz 2016.gada 16.jūnijam.

Savukārt “Iršu enerģijai” licence izsniegta līdz 2031.gada 20.jūlijam, darbības zona ir Kokneses novada Iršu pagasta “Palejas”, bet sabiedriskā pakalpojuma sniegšana jāsāk līdz 2016.gada 16.jūnijam.