Pārpublicēts no db.lv

Belēvičs: varētu šķist, ka ZVA darbiniekiem ir divu bitu atmiņa

LETA, 2011. gada 20. maijs 08:23

«Ja par katru zāļu nosaukumu jāraksta jauns iesniegums, arī to pašu zāļu gadījumā, kuras ZVA, piemēram, aizvakar atzinusi par drošām un atļāvusi izsniegt, paviršs vērotājs varētu secināt, ka aģentūras darbiniekiem ir divu bitu atmiņa, līdzīga kā zelta zivtiņai. Es domāju, ka pie vainas te nav atmiņa, bet gan ZVA materiālā ieinteresētība. Tā taču nav zāļu ekspertīze – tā ir darbības imitācija,» pārliecināts ir SIA Saules aptieka valdes loceklis un Latvijas Aptiekāru asociācijas prezidents Guntis Belēvičs.

Galvenie iemesli, kādēļ SIA Saules aptieka sākusi divas tiesvedības pret Veselības ministriju (VM), ir pacientiem nodarītais kaitējums un absurdā Zāļu valsts aģentūras (ZVA) rīcība, lemjot par daudzu pacientu tiesībām ārstēties ar ārsta izrakstītajām zālēm, kas Eiropas Savienībā (ES) reģistrētas, bet Latvijā nē, biznesa portālam Nozare.lv pauda G. Belēvičs.

Viņš norādīja, ka viena no lietām, kas iesniegta Administratīvajā rajona tiesā, jau pieņemta izskatīšanai, kamēr par otras izskatīšanu tiesa vēl lemjot.

Pēc Belēviča teiktā, Saules aptieka vien pērn vērsusies ZVA ar 728 rakstiskiem iesniegumiem, kuros lūgts atļaut izsniegt pacientiem 1887 zāļu nosaukumu 10 272 iepakojumus.

«Absurdais situācijā ir tas, ka aptiekai aģentūrā ir jāvēršas atkal un atkal ar jaunu iesniegumu par vienām un tām pašām zālēm, kas desmitiem reižu gada laikā ir pētītas, atzītas par drošām un izsniegšanai atļautas. Katra iesnieguma izskatīšana pēc ZVA publiskotās informācijas ilgstot vidēji 16 dienas, kas nozīmē ārstēšanās novilcināšanu katram pacientam un līdz ar to morālu kaitējumu un kaitējumu veselībai. Vienā gadījumā pacients savas zāles tā arī nesagaidījis nomira. Tas ir kaut kas kliedzošs,» sašutumu pauda Belēvičs.

Belēviča aplēses liecinot, ka pērn šādi ietekmēti 8 000 tikai Saules aptiekas pacientu vien, kuri nav varējuši laicīgi saņemt Latvijas ārstu likumīgi izrakstītos ES reģistrētos medikamentus. Tā kā Saules aptieka viena pati sagādājot tikai aptuveni ceturtdaļu no šādiem medikamentiem, Latvijā gada laikā cietuši varētu būt ap 20 000 līdz 30 000 pacientu.

Vienlaikus Belēvičs arī nenoraida iespēju, ka ZVA šādi lobē Latvijā pārstāvēto farmācijas firmu intereses, kas nevēlas, lai pacientiem būtu brīvi pieejami konkurentu ražotie medikamenti.

Uzņēmējs arī uzsver, ka drīzumā pret ZVA un Veselības ministriju sāks vērsties arī paši pacienti, jo šai problēmai beidzot jārod risinājums.

Saules aptieka prasību tiesā iesniedza pagājušajā nedēļā.