Būtu labi, ja nesenie traģiskie notikumi Krustpilī, kuru laikā policijas darbinieki šāva viens uz otru, kalpotu mums par modinātāja zvanu un liktu atmosties. Atmosties, tas nozīmē atvērt acis un spēt ieraudzīt. Pie kam mums visiem! Šai konkrētajai traģēdijai, protams, ir konkrēti vainīgie, bet noskaidrosim tos pēc tam. Iekšlietu ministrei nav tagad steigā jāimitē darbība un jāripina sava resora amatpersonu galvas! Iekšlietu ministrei nav arī jāatkāpjas no amata pašai! Tagad nav laika meklēt vainīgos! Tos mēs noskaidrosim pēc tam! Ar izmeklēšanu, ar tiesu utt. Tas būs ilgs process. Tagad meklēsim vainu! Bet to gan darīsim ātri! Vaina ir sistēmā! Mainīsim to!

Ja kādam vispār Krustpils notikumu sakarā būtu jāatkāpjas no amata, tad ministru prezidentam Valdim Dombrovskim. Tāpēc, ka viņš slikti pārvalda valsti kā uzņēmumu. Nevis kā labs saimnieks, bet gan kā slikts maksātnespējas administrators! Viņš gādā tikai par to, lai apmierināti būtu uzņēmuma (Latvijas) kreditori. Viņam nav ne tikai vīzijas, pat nevienas idejas, kā atjaunot Latvijas maksātspēju, ne tikai kā izvest valsti no krīzes, bet kā, izmantojot krīzes dotās iespējas, atrisināt Latvijas galveno problēmu, proti – kā panākt, lai Latvijas valsts tērētu mazāk, kā Latvijas valsts ieņem! Un ja es tagad esmu pret Dombrovska kungu grēkojis, un viņam ir šī vīzija, vai kaut dažas idejas, – lai viņš netur sveci zem pūra un  to pauž Latvijas tautai. Lai Dombrovskis nāk uz Saeimu un stāsta! Un lai sāk ar to, kā tagad viņa gudrā vadībā viņa iekšlietu ministre  Linda Mūrnieces kundze, vai viņš bez Lindas Mūrnieces reorganizēs visu Latvijas valsts iekšlietu sistēmu. Dombrovskis jau uz vēlēšanām nāca bez idejām. Viņš arī valdību vada bez idejām. Būt vienkārši par „labo puisīti” – ar to šobrīd ir par maz! Protams, Dombrovskis nav pie visām nebūšanām vainīgs. Ielaistas slimības jau bija pirms viņa. Un ne tikai iekšlietās. Bet kur ir viņa idejas, kā lietas vērst uz labu? Ko Dombrovskis ir ierosinājis? Kur ir kaut vai tās „trakās” Dombrovska idejas, ko mēs nepieņēmām, un tāpēc viņš tās nav realizējis? Ja mēs visi piekrītam tam, ka Latvija ir novesta līdz „kliņķim” un ka tālāk dzīvot tā, kā līdz šim, ir nepareizi, tad jāmēģina atrast ceļš, kā mainīt lietas uz labu. Manuprāt, ir tikai jāpanāk skaidrība galvā. Katram pašam. Jautājumā, kas ir valsts. Valsts nav Dombrovskis. Valsts nav arī atsevišķas pašvaldības vadītājs, pat ne Lembergs, ne Ušakovs. Valsts esam mēs visi kopā. Daudzas lietas mēs pat nedrīkstam sagaidīt no valsts! Uzskaitīšu svarīgākās. Pirmā,- pensija katram ir jānopelna pašam. Ir jābūt izdevīgi sev pelnīt pensiju pašam. Valstij ir tikai jārada apstākļi, lai tas būtu izdevīgi. Otrā,- savā izglītībā katram ir jāiegulda pašam. Ir jābūt izdevīgi ieguldīt savā izglītībā. Valstij tikai jārada apstākļi, lai tas būtu izdevīgi. Trešā,- veselībā katram ir jāiegulda pašam. Ir jābūt izdevīgi ieguldīt savā veselībā. Valstij ir tikai jārada apstākļi, lai katram būtu izdevīgi ieguldīt savā veselībā. Bet vienā lietā mēs nevaram ieguldīt paši. Tā ir drošība. Par drošību ir jāgādā visiem kopā, tas ir – valstij! Politiķiem ir jāatrod cilvēks, kas spēj rūpēties par drošību. Par to naudu, ko mēs (valsts) spējam taisnīgi no mums pašiem iekasēt, lai cik maza tā nauda arī nebūtu. Ja Dombrovskis to nevar, viņam ir jāatkāpjas!

Krustpils nelaimes sakarā virkne bijušo un esošo valsts policijas amatpersonu masu mēdijos tika paudušas savu sāpi par to, ka nu stipri sabojāts policista tēls un policijas prestižs nokrities viszemākajā punktā. Tas, protams, ir slikti, ja jau paši policisti ir spiesti to atzīt.  Bet šis gadījums nevar tikt atrisināts tikai ar policijas paššaustīšanos. Šis gadījums paceļ daudz svarīgāku jautājumu: vai mūsu bērni, mēs paši un mūsu manta ir drošībā? Lai Dombrovskis nāk un stāsta, kā viņš ir iecerējis par nodokļu maksātāju naudu, tajā skaitā manu, panākt mūsu visu drošību. Ko viņš šajā sakarā darīs šogad pie daļēji sabalansēta budžeta, un kā mūsu drošība tiks nodrošināta nākamgad, kad vajadzēs „nogriezt” vēl 500 miljonus latu? Te ir vajadzīgs sistēmisks risinājums. Risinājums situācijai, kā palielināt un nodrošināt mūsu drošību situācijā, kad naudas visam nepietiek.

Lai mana kritika būtu konstruktīva, ierosinu izskatīt manus priekšlikumus strukturālām reformām iekšlietu jomā.

  1. Valsts policijas priekšnieku un Valsts ugunsdzēsības dienesta priekšnieku iecelt Saeimai uz 5 gadiem (līdzīgi kā Ģenerālprokuroru) tā, lai viņi visu šo termiņu ir nevis neatceļami, bet grūti atceļami.
  2. Naudas līdzekļus, kas katru gadu tiks budžetā iedalīti policijai un ugunsdzēsībai, nodot tiešo šo dienestu priekšnieku rīcībā, lai viņi paši izlemj, kas viņiem kurā brīdī ir vislielākā nepieciešamība (pielikt labākajiem pie algas, nopirkt automašīnas vai izremontēt telpas).
  3. Likvidēt Iekšlietu ministriju kā nevajadzīgu. Katrs var Iekšlietu ministrijas mājas lapā izlasīt, ka iekšlietu ministrijai ir tikai trīs funkcijas: 1) izstrādāt iekšlietu politiku; 2) organizēt un koordinēt iekšlietu politikas īstenošanu; 3) veikt citas ārējos normatīvajos aktos noteiktās funkcijas. Varam taču bez tā iztikt.
  4. Par valsts līdzekļiem apdrošināt policistu un ugunsdzēsēju veselību un dzīvību tā, lai viņi būtu droši, ja, pildot dienesta pienākumus, gadītos nelaime, viņu bērni nepaliks bez izglītības, augstāko ieskaitot.
  5. Veikt esošo policijas darbinieku regulāru atestāciju ar mērķi labākos atalgot labāk un no sliktākajiem atbrīvoties. Piemēram, visus vienības „ Alfa”  kaujiniekus, kurus sniegotā mežā spēj noskriet ceļu policisti, samainīt dienesta vietām un atalgojumiem. Savādāk, mēs tikai domājam, ka mums ir īpaši trenēta īpašo uzdevumu vienība.

Ja kādam ir citi priekšlikumi, kā mums atgūt drošības sajūtu, lūdzu apspriedīsim arī tos!

Guntis Belēvičs, Dr.biol., 31.01.2011; 16:55

P.S. Visdrīzākajā laikā parunāsim par to, kas ir nodokļi, kas ir taisnīgi nodokļi un vai tie var būt tādi, lai mums izdevīgi būtu tos maksāt. Protams, nevarēšu arī noturēties, nepakomentējis ikdienas aktualitātes.

G.B. 01.02.3011; 09:45