Gunta Belēviča vēstule katram LR Saeimas deputātam akcīzes sakarā

Vēstule pirmajam (alfabētiskā secībā) no LR Saeimas deputātiem

kam: Valērijam Agešina kungam
e-pasts: Valerijs.Agesins@saeima.lv

no: Dr.Gunta Belēviča
e-pasts: guntisbelevics@gmail.com

A.god. LR Saeimas deputāt!

Ar šo griežos pie Jums ar vienkāršu, ātri ieviešamu priekšlikumu akcīzes nodokļa sakarā.

Iet runa par akcīzi uz cigaretēm. Es ierosinu, sākot ar 2011.gada 1.janvāri cigaretes Latvijas Republikā atļaut pārdot tikai cigarešu automātos. Iegūto akcīzes nodokli 50% apmērā ierosinu ieskaitīt valsts budžetā, otrus 50% atstāt tai pašvaldībai, kuras teritorijā cigarešu automāts uzstādīts. Pašvaldībām puse no saņemtā akcīzes nodokļa (25% no kopējā), jānovirza pašvaldību policijai, policistu algu palielināšanai un prēmiju fondam. Tad šī policija beidzot būs tieši ieinteresēta apkarot kontrabandas cigarešu tirgoņus.

Cigarešu automātus uzpildīt drīkstēs tikai nedaudzas (3-5) cigarešu vairumtirdzniecības firmas, kuras arī uzstādīs cigarešu automātus. Tās nekad neriskēs automātu uzpildīt ar kontrabandas cigaretēm aiz bailēm pazaudēt savu dārgo licenci. Cigarešu paciņa var maksāt vienu un to pašu naudu, atkarībā no cigarešu markas atšķirsies tikai cigarešu skaits paciņā (šāda prakse Vācijā ir jau vairāk kā 20 gadus). Citam darbam atbrīvosies milzīgs administratīvais resurss, kurš šobrīd kontrolē daudzos cigarešu mazumtirgotājus.

Bez tam aicinu konfiscētās kontrabandas cigaretes nevis iznīcināt, kā līdz šim, bet gan valstij izsolīt starp cigarešu vairumtirdzniecības firmām, lai pēc to nomarķēšanas ar īpašu uzlīmi „KONFISCĒTA KONTRABANDA” tās varētu laist tirdzniecībā tikai šajos pašos cigarešu automātos.

Nodokļa ieguvums būs milzīgs, tā administrēšana ne tikai lēta, tā pat izbrīvē administratīvo resursu, pret to varētu iebilst tikai cigarešu kontrabandā iesaistītie.

Deputāt, palīdzi Latvijai, kamēr vēl esi deputāts!

Ar cieņu,
www.belevics.lv