Es noteikti iešu uz referendumu un balsošu „par” Saeimas atlaišanu. Es paskaidrošu, kāpēc. Bet pirms tam neliela atkāpe. Es uzmanīgi lasu avīzēs to cilvēku viedokļus, kuri saka, ka balsos „pret” Saeimas atlaišanu un kuri aicina arī citus balsot „pret”. Argumenti pamatā tiek minēti trīs. Pirmais – šī Saeima nemaz neesot bijusi tik slikta, jo tajā 60 pilnīgi jaunas sejas, un nez vai nākamajā jaunu seju būs daudz vairāk. Otrais – Dombrovskis labs, viņš izveda valsti no krīzes, un kā tad mēs tālāk bez viņa. Trešais – būs vēl sliktāk, kā tagad, jo „Saskaņas centrs” atņems „Vienotībai” balsis („Krievi nāk!”), un Lembergs ar Urbanoviču veidos nākamo valdību.

Vispirms par jaunajām sejām, kas šajā Saeimā. Ja ganāmpulkā no 100 aitām nomaina 60, vai tas ir cits ganāmpulks, vai arī tā paša gana ganāmpulks? Tas pirmais. Tagad par Dombrovski un Latvijas izvešanu no krīzes. Par to viņš pat ir izdevis grāmatu un prezentējis to ārvalstīs, sak, varat mācīties no manis! Bet, sakiet lūdzu, kur šo grāmatu latviešu valodā es varu iegādāties? Gribu mammai to iedot izlasīt, lai arī viņa notic, ka ar krīzi arī Dzelzavā ir cauri! Nekur! Bet tas taču vēl trakāk, kā importa minerālūdens uz mūsu ekonomikas ministra galda! Tā ir necieņa pret latviešu tautu! Tas otrais.

Bet ticēsim, Dombrovskis savā grāmatā, lai arī angliski, bet raksta: Latvijai krīze jau aiz muguras. Tad, ņemot vērā viņa nodokļu celšanas un budžeta griešanas metodes, labi vien būtu, ja nu viņa vietā nāktu kāds cits. Tāds, kas mācētu izmantot valsts budžetu kā valsts attīstības instrumentu. Tāpēc pateiksim Dombrovskim paldies! Jo krīze taču aiz muguras! Tas trešais.

Tagad par lozungu „Krievi nāk!”. Ar to vajadzēja tautu baidīt 40-jā gadā, nevis tagad. Tagad mūsu valstij būtu svētība, ja kādam būtu plāns, kā no Latvijas ne tikai aizbraukušos latviešus, bet arī visus aizbraukušos krievus dabūt atpakaļ. „Vienotība” uzgavilēja Zatlera Rīkojumam Nr.2, jo nu varot sākties cīņa ar oligarhiem. Tad kāpēc Dombrovskis palaida garām savu vēsturisko iespēju kļūt par Latvijas visu laiku labāko premjeru un neveidoja valdību ar „Saskaņas centru”, kad viņam bija tāda iespēja? Ja toreiz Dombrovskis būtu pacēlis karogu „Apkarosim oligarhus! Un visus ar reizi!”, gan valsts prezidents būtu atbalstījis, gan vēlētāji būtu sapratuši.

Kāpēc es balsošu „par” Saeimas atlaišanu? Lai „Saskaņas centrs” beidzot nonāk valdībā! „SC” ar „ZZS” izveidos stabilu valdību līdz nākamajām vēlēšanām. Stabilitāte ir vajadzīga vairāk par visu! Biznesam, ekonomikai, valstij!

Kas slikts ar Latviju var notikt pa šiem trim gadiem? Vai tiešām kaut kas vēl šausmīgāks par to, kas noticis iepriekšējos divdesmit, kad „mūsējie” izzaga valsti bez krievu līdzdalības? Ko tādu Urbanovičs vēl varētu sadarīt? Atjaunot padomju varu? To viņam sponsori neļaus. Labāk atzīsim, ka mēs, latvieši, divdesmit gadus, neņemot talkā krievus, paši esam nodarbojušies ar neko citu kā attīstīta sociālisma celtniecību. Jo nelatvieši pie valsts pārvaldes līdz šim nemaz nav tikuši pielaisti.

Es balsošu „par” Saeimas atlaišanu, jo beidzot, pateicoties Zatlera kunga Rīkojumam Nr.2, ir parādījies vārs cerības asniņš kapitālismam. Bet lai kapitālisms uzplauktu, visupirms „Saskaņas centram” ir jānonāk valdībā. Lai taču šīs ārkārtas vēlēšanas ir pēdējās, kad latvieši balso par latviešiem latviešu sīkpartijās, bet krievi par krieviem lielās krievu „Saskaņas” sarakstā. Lai taču Urbanovičs beidzot tiek pie varas, un krievi ierauga, ka viņš taču ir tāds pats! Lai taču beidzot krievi „Saskaņā” viļas! Tad nākamajās Saeimas vēlēšanās, kas pēc trim gadiem, beidzot būs iespējamas pārmaiņas. Pa šiem trim gadiem būs iespējams izveidot Latvijas izglītoto ļaužu partiju! Latviešu, krievu, ebreju, baltkrievu, visu, kas šeit dzimuši, un kam Latvijas valsts ir dārga. Tādu jaunu cilvēku partiju, kas ieguvuši izglītību labākajās pasaules augstskolās, atgriezušies Latvijā un ir ar mieru strādāt savu bērnu, tātad mūsu kopējās valsts labā! Un tādi jauni, izglītoti cilvēki Latvijā ir! Ja neviens to nedarīs, tad es izveidošu šādu partiju. Manā mājas lapā jau ir reģistrējušies 96 manu ideju atbalstītāji. Viņu starpā ir arī nelatvieši, bet pagaidām vēl visai maz. Lai tādu būtu vairāk, Urbanovičam ir jānāk pie varas. Kad man būs 1000 atbalstītāju, mēs izveidosim šādu jaunu, izglītotu cilvēku partiju! Un mūsu metode būs padarīt šos izglītotos jaunos cilvēkus populārus Latvijas sabiedrībā! Es zinu, kā to izdarīt! Un tie būs tie aiznākamās Saeimas deputāti un aiznākamās valdības ministri. Tādi, kas var paskatīties pāri žogam! Tādi, kas ar pasaules redzējumu. Es negribu vairs dzīvot divkopienu valstī! Es negribu vairs dzīvot sociālismā! Ir pēdējais laiks sākt apzināti izglītot darba devējus – jaunos kapitālistus!

Nobeigumā vēl par Zatleru. „Perestroikas” laikā abonēju avīzi „Литературная Газета”. Tur reiz izlasīju pastāstu par to, kā trīsgalvainais pūķis nolaupījis karaļa meitu un ieslodzījis to augstā tornī. Karalis sola visu karaļvalsti un meitu par sievu, ja kāds bruņinieks to atbrīvos. Daudzi nāk un cīņā ar pūķi iet bojā. Līdz beidzot uzrodas viens tāds bruņinieks, kas tiešām ļoti dūšīgs. Tas nocērt pūķim vienu galvu, tad otru galvu un tad trešo galvu. Tauta līksmo! Karalis tur vārdu. Kāzas! Drosmīgais bruņinieks iesēstas karaļa tronī, bet kas tad tas? Pēkšņi „špuk!” – bruņiniekam izaug otra galva. Pēc maza brītiņa vēlreiz „špuk!”, un izaug arī trešā galva. Kāds tam sakars ar Zatleru? Karogs! Karogs „Apkarosim oligarhus!”. Visi, kas vicinājuši šo karogu, paši kļuvuši par trīsgalvainiem pūķiem, paši kļuvuši par oligarhiem. Ar karogu „Apkarosim oligarhu Lembergu!” savu ceļu uz oligarha krēslu sāka Šķēle. Ar karogu „Lembergs un Šķēle jau bailēs trīc!” tautā mīlēta zirga mugurā Saeimā iejāja Šlesers. Un pats kļuva par oligarhu … . Karogs „Apkarosim oligarhus!” bija arī Repšem. Vai Repše kļuva par oligarhu? Nezinu. Tā kā oligarhija ir „bagāto vara”, kuri valsti pārvalda savās, nevis pilsoņu interesēs, jājautā, vai Repše ar tautas saziedoto naudu kļuva bagāts, un vai viņam izdevās valsti pārvaldīt sabiedrības, nevis nelielas bagāto grupas interesēs.

Tagad atpakaļ pie Zatlera. Domāju, ka 5% barjeru viņa reformu partija pārvarēs pārliecinoši, bet paliks opozīcijā. Un tas varbūt ir pat labi. Citi oligarhi neļaus Zatleram tai karaļa tronī apsēsties. Tauta Zatlerā tik ātri nevilsies. Un no Zatlera oligarhs neiznāks. Vismaz es viņam to novēlu.

Guntis Belēvičs, uzņēmējs
22.07.2011, 12:59