Labdien!

Paldies Jums par jautājumu. Ja runājam par klaiņojošajiem dzīvniekiem, tad pamatā tie ir suņi un kaķi, retāk lapsas un dažreiz arī pārnadži. Jūsu minētā sterilizācijas programma attiecas tikai uz bezsaimnieka kaķiem. Kaķi neklaiņo, tie dzīvo māju pagalmos, savās stingri noteiktajās teritorijās. Šobrīd jebkuram iedzīvotājam ir iespējams Rīgas Domē piereģistrēt savas dzīvesvietas kaķu koloniju sterilizācijai uzrakstot iesniegumu par to. Diemžēl rinda uz šo pakalpojumu ir izveidojusies vismaz gada garumā.

Gadījumā, ja man tiks dota iespēja ietekmēt pašvaldības budžeta sadalījumu, rūpēšos par to lai šāda rinda neveidotos, lai iedzīvotājiem uzreiz būtu iespēja kaķus sterilizēt.

Klaiņojošos Rīgas suņus šobrīd izķer Dr. Beinerta veterinārā klīnika, bet diemžēl pilsētas patversme, kurā suņi saskaņā ar likumdošanu uzturas 14 dienas, pastāvīgi ir pārpildīta, tā ir fiziski un morāli nolietota, kā arī atrodas ārpus pilsētas administratīvās teritorijas. Rīgas dome jau pirms daudziem gadiem ir rezervējusi zemi jaunas, modernas patversmes būvniecībai, ir arī saskaņots projekts. Ceru, ka man būs dota iespēja šo pilsētai vajadzīgo jautājumu izkustināt no sasaluma, lai tie nelaimīgie suņi, kas tagad skraida pa Rīgas ielām tiktu aprūpēti un paēdināti jaunā, modernā patversmē, kur arī tos ātri un ērti varētu atrast vecie vai jauni saimnieki.

Ja es būšu Rīgas mērs. Jau pirmajā gadā es atradīšu suņu un kaķu bezmaksas iezīmēšasnai ar mikročipu. Tas padarītu neizbēgamu pašvaldības noteiktās nodevas nomaksu, tā atgriežot budžetā ieguldīto naudu. Un, protams, čipēšana padarītu par neiespējamu dzīvnieku pamešanu likteņa varā — saimnieks tūdaļ tiktu atrasts.

Ar cieņu,
Guntis Belēvičs